Informatie voor de watersporter

Dongfeng aan de leiding in nu al historische Volvo Ocean Race-finale

PERSBERICHT
Göteborg – Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, nam vanmiddag het voortouw in de historische Volvo Ocean Race-finale. De top drie teams begonnen met gelijke aantal punten aan de allesbeslissende sprintetappe van Göteborg naar Den Haag. Inmiddels gaat Dongfeng aan de leiding en varen het Nederlandse Team Brunel en het Spaanse MAPFRE in respectievelijk zesde en zevende positie.

Foto: James Blake/Volvo Ocean Race
Bij de start vond Dongfeng aan de bovenwindse zijde een goede baan met vrije wind, terwijl Team Brunel en MAPFRE benedenwinds (pin-end) met elkaar in gevecht waren. MAPFRE ging te vroeg overstag en kon de startlijn niet halen. Vervolgens nam Team Brunel aan hun loefzijde (bovenwinds) de druk uit de zeilen. Zo werden de Spanjaarden al voor het startschot gedwongen om een rondje te draaien, waarna ze achteraan aansloten.
Het Nederlandse team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont won de start en ging aanvankelijk aan de leiding in het halvewindse rak. Dongfeng-schipper Charles Caudrelier en zijn bemanning wisten uiteindelijk die positie over te nemen. Met de gele en rode boot achter zich hebben zij in deze beginfase zicht op de eindzege.
“We kijken ernaar uit om te gaan. Het ziet er interessant uit en ik vind een etappe als deze leuk”, zei Caudrelier voor vertrek. “Dit soort kustraces herinnert mij aan toen ik begon met wedstrijdzeilen. We zijn klaar voor het gevecht, dat zeker weten groot zal worden.”
Bekking’s Team Brunel is het team in vorm. Zij wonnen drie van de vier voorgaande etappes. Ze zullen deze ‘flow’, zoals de schipper het noemt, nodig hebben om in Den Haag de titel te grijpen. “Wij geloven dat we kunnen winnen. Ik geloof erin”, aldus Bekking op de steiger kort voor de start. “Het is een geweldige manier om deze race te finishen. Dit is mijn achtste keer en we kunnen het. Als team groeien we nog steeds. We hebben er vertrouwen in dat we de twee rode boten achter ons kunnen houden.”
MAPFRE-schipper Xabi Fernández zegt van de intensiteit van de slotetappe te houden. “We hebben alles voorbereid wat we kunnen en we barsten van het zelfvertrouwen”, aldus Fernández. “We zijn blij dat we qua weersvoorspelling een beetje van alles krijgen. Van een wachtsysteem zal niet echt sprake zijn. Het is alle hens aan dek!”
Aan de andere kant van het totaalklassement is nog een gevecht gaande, dat tussen Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic. Dee Caffari, schipper van Turn the Tide on Plastic, laat geen gras over haar ambities groeien. Zij wil David Witt en zijn Scallywags, ondermeer de Nederlandse Annemieke Bes, inhalen. “We moeten hem verslaan met minimaal een boot tussen ons in”, zei Caffari. “We willen niet onderaan het klassement eindigen…We moeten de boot dus vol vertrouwen zeilen en ervoor zorgen dat we tussen de rest van de vloot blijven.”
Vanmiddag was het Scallywag die voor Turn the Tide on Plastic aan het 100-mijl lange aan-de-windse rak naar Noorwegen begon. Momenteel ligt Turn the Tide on Plastic weer voor. Ondertussen nam Vestas 11th Hour Racing in eerste instantie de koppositie over, later weer ingehaald door Dongfeng.
Het raceparkoers voor de elfde etappe voert de boten westelijk voorbij de eilandjes, die de ingang naar Göteborg markeren. Daarna racen ze in noordelijke richting naar de keerboei net uit de Noorse kust. Van daaruit duiken ze naar het zuiden om een boei te ronden dichtbij de Deense stad Aarhus. Vervolgens zeilen ze weer noordwaarts om de top van Denemarken voordat ze koers zetten naar de finish in Den Haag. Gedurende de etappe krijgen de teams met diverse tactische opties te maken, met allereerst sterke en later lichte wind vlakbij de eindstreep op zondag.
“De etappe gaat over snelheid, het managen van transities, de juiste zeilen kiezen en keuzes maken”, zei Caudrelier. “Het wordt een complete test. We zullen allerlei verschillende windsnelheden en -hoeken hebben. Het wordt dus het beste team dat het meeste heeft geleerd en de juiste beslissingen onder druk kan nemen, dat in Den Haag wint.”
De verwachte aankomsttijd in Aarhus is vrijdagmiddag. De finish in Den Haag zal naar verwachting op zondag plaatsvinden. Gelet op de keerboeien bij Noorwegen en Aarhus kan de lengte van de etappe de 1.000 nautische mijlen naderen. (Op dit moment is de keerboei bij Noorwegen een boei van het parkoers dat voor en na de Aarhus keerboei genomen moet worden).
Volvo Ocean Race-klassement etappe 11 – 14:45 UTC donderdag 21 juni
Dongfeng Race Team
Vestas 11th Hour Racing – 0,15 nautische mijlen tot leider
Turn the Tide on Plastic – 0,28 nautische mijlen tot leider
SHK / Scallywag – 0,28 nautische mijlen tot leider
team AkzoNobel – 0,36 nautische mijlen tot leider
Team Brunel – 0,70 nautische mijlen tot leider
MAPFRE – 0,98 nautische mijlen tot leider
Volvo Ocean Race Overall klassement na 10 etappes
MAPFRE – 65 punten
Team Brunel – 65 punten
Dongfeng Race Team – 64 punten*
team AkzoNobel – 53 punten
Vestas 11th Hour Racing – 38 punten
SHK / Scallywag – 30 punten
Turn the Tide on Plastic – 29 punten
* Een extra punt wordt toegekend aan het team met de beste, gezeilde tijd aan het einde van de race in Den Haag. Momenteel zou Dongfeng dat bonuspunt winnen.
De Legends Race
Vandaag ging tevens de Legends Race van start. Om de geschiedenis van de race te vieren, lijnden twaalf legendarische boten van zeven voorgaande edities op voor een nieuwe kans op een zege. Zij racen eveneens van Göteborg naar Den Haag.
Meer informatie www.volvooceanrace.com, Legends Race op Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht