Informatie voor de watersporter

Dongfeng Race Team wint Volvo Ocean Race havenwedstrijd in Cardiff, Brunel derde

PERSBERUICHT
Alicante, Cardiff – Op vrijdagmiddag 8 juni zeilde Dongfeng Race Team naar winst in de Sky Ocean Rescue In-Port Race in Cardiff, Wales. Rivaal MAPFRE, leider van de In-Port Race Series, beperkte de schade met de tweede plek. Het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking pakte de derde podiumplaats. Daarmee blijft de stand van de top drie in het overall klassement van de havenraces ongewijzigd.

Foto: Jesus Renedo/Volvo Ocean Race
“We zijn heel blij. Het is altijd fijn om de In-Port Race te winnen”, zei Dongfeng-schipper Charles Caudrelier. “We gaan goed vooruit in het inshore racen. Dat is positief voor ons moraal voor de komende twee etappes.”
De zeilcondities waren vandaag prima met 10 knopen wind en gematigde stromingen vanwege het kenteren van het tij. Ondertussen genoot de aanzienlijke toeschouwersvloot van de spannende competitie op het water.
Kort voor het startschot lag Vestas 11th Hour Racing in een kwetsbare positie vlakbij de startlijn. Met nog te veel tijd te gaan om makkelijk aan de goede kant van de lijn te blijven. Daarvan maakte Team Brunel gebruik door het Deense team van schipper Charlie Enright over de lijn te pushen. Dat resulteerde dus in een herstart voor Vestas.
In het eerste rak splitste de vloot zich op, waarbij het Nederlandse team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont de leiding nam. Die koppositie wisten ze twee rondes vast te houden. In het tweede voor-de-windse rak dichtte Dongfeng Race Team het gat en splitte met team AkzoNobel. Caudrelier koos de gunstige kant van de baan voor het finale kruisrak. Toen de boten vlakbij de bovenboei weer samenkwamen, kon Dongfeng direct voor team AkzoNobel overstag gaan en de leiding overnemen. Die wisten Caudrelier en zijn bemanning vervolgens verder uit te bouwen in het laatste voor-de-windse rak naar de finish.
“We hadden goede snelheid vandaag en we konden overstag om hem zo vuile wind te geven. Daardoor verloor hij veel”, legt Caudrelier uit. Dat was inderdaad een pijnlijk moment voor team AkzoNobel, dat terugviel naar de derde plek achter MAPFRE. Vervolgens werden ze ook nog ingehaald door Team Brunel. Zo moesten Tienpont en zijn team genoegen nemen met de vierde plaats, ondanks dat ze twee rondes aan kop gingen.
Vestas 11th Hour Racing vocht zich terug naar de vijfde plek, gevogld door Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic.
Aanstaande zondag begint de zeven boten sterke vloot aan de tiende en voorlaatste etappe richting Göteborg. Slechts drie punten scheiden Dongfeng Race Team (60), MAPFRE (59) en Team Brunel (57) in de top drie van het overall klassement. Alle drie zijn ze tot op het bot gemotiveerd om de komende etappe te winnen. Winst betekent een betere positie voor de eindsprint richting Den Haag en dus de eindzege.
Indien teams met het gelijke aantal punten eindigen, geldt de eindpositie in het In-Port Race Series-klassement als tie-breaker. Met de resultaten vandaag meegerekend, heeft MAPFRE wat dit betreft de joker in handen.
De tiende etappe van de Volvo Ocean Race gaat aanstaande zondagmiddag om 17:00 uur Nederlandse tijd van start.
Huidig Volvo Ocean Race In-Port Race Series klassement
MAPFRE – 56 punten
Dongfeng Race Team – 49 punten
Team Brunel – 41 punten
team AkzoNobel – 39 punten
Vestas 11th Hour Racing – 26 punten
Sun Hung Kai / Scallywag – 21 punten
Turn the Tide on Plastic – 17 punten
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht