Dongfeng wint derde etappe en Brunel verliest eerste plaats overall Volvo Ocean Race

Vreugde en emotie na aankomst  voor winnend Dongfeng schipper Charles Caudrelier (foto Victor Fraile/Volvo Ocean Race)
Vreugde en emotie na aankomst voor winnend Dongfeng schipper Charles Caudrelier (foto Victor Fraile/Volvo Ocean Race)
Alicante (Spanje), Sanya (China) – Het Chinese team Dongfeng met aan boord een aantal ervaren Franse zeilers, heeft vanmorgen de derde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen.

Dongfeng kwam vroeg in de ochtend aan in het Chinese Sanya. Met de etappewinst neemt Dongfeng de leiding in het algemeen klassement over van het Nederlandse Team Brunel.

Nog nooit eerder won een Chinees team een etappe, ondanks twee eerdere deelnames van Green Dragon in 2008-09 en Team Sanya in 2011-12. Dongfeng-schipper Charles Caudrelier (FRA) en zijn mannen lukten dat wel. “Dit is de stressvolste etappe die ik ooit in mijn leven heb gezeild”, zei een sterk opgeluchte Caudrelier kort na binnenkomst. “Maar het resultaat is geweldig.”

Tweemaal eindigde Dongfeng net op de tweede plaats achter respectievelijk Abu Dhabi Ocean Racing en vervolgens Team Brunel. Direct na de start op 3 januari in Abu Dhabi nam Dongfeng stevig grip op de wedstrijd van 4.642 nautische mijlen (nm) richting Sanya. Bij aankomst in de Straat van Malakka hadden ze zelfs een voorsprong van ruim 106 nm op de vloot, maar de concurrentie gaf niet op. In de windschaduw langs de Vietnamese kust slonk het gat tot minder dan 10 nm.

De 40-jarige schipper en zijn bemanning bestaande uit een mix van ervaren Franse zeilers, de Chinese debutanten Cheng Ying Kit (‘Kit’) en Liu Xue (‘Black’) en de jonge Australiër Jack Bouttell lieten zich echter niet gek maken. Op de laatste zeildag liepen ze opnieuw uit. In de vroege uurtjes van dinsdagmorgen 27 januari maakte windgebrek in de Zuid-Chinese Zee het wederom spannend. Abu Dhabi wist weer in het kielzog van Dongfeng te komen, maar Caudrelier en zijn mannen verdedigden hun koppositie met verve.

Net na zonsopgang om 07.31 uur lokale tijd (00.31 NED tijd) ging Dongfeng over de eindstreep. Abu Dhabi Ocean Racing van schipper Ian Walker (GBR) zeilde toen op een afstand van 45 nm en Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) lag daar 13,5 nm achter.

Abu Dhabi Ocean Racing
Om 3.50 uur Nederlandse tijd was het de beurt aan Abu Dhabi Ocean Racing om door de finish te gaan. Walker: “We hebben een mooie wedstrijd gehad met veel boten om tegen te strijden, dus ik ben erg blij dat we in de top eindigen. Het gevecht om de zege verloren we in het lichte weer van de eerste week. We kregen de boot niet aan de praat en wisten pas na Sri Lanka waarom. Dongfeng was niet meer in te halen, zij zaten als het ware niet in dezelfde race. Voor ons voelt het alsof we onze eigen mini-wedstrijd hebben gewonnen.”

Navigator Simon Fisher voegt hieraan toe: “De Straat van Malakka en Singapore waren echt lastig met alle scheepvaart, de stroming en de onstabiele wind. Gelukkig kwamen we er goed doorheen en namen we een paar slimme beslissingen, waardoor we een beetje konden consolideren. Ik denk dat we het laatste deel van het parcours tot aan de Vietnamese kust prima hebben gezeild. Bij Vietnam was het moeilijk, mede omdat we nu AIS aan boord hebben. Iedereen kan zo zien wat je doet. Deze finale week was enorm belangrijk.”

Team Alvimedica pakte om 04.51 uur Nederlandse tijd de derde podiumtrede. MAPFRE volgde als vierde om 05.23 uur en Team Brunel moest slechts 2 minuten later genoegen nemen met de vijfde plek. Daarmee is het Nederlandse team van schipper Bouwe Bekking met 6 etappes te gaan de leiding in het totaalklassement kwijt.

Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord heeft momenteel nog minder dan 90 nm te gaan. (De Telegraaf, NOS, Volvo Ocean Race)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X