DOV Verzekeringen adviseert een beluchter voor boten met buitenwaterkoeling om hevelwerking te voorkomen

PERSBERICHT
Meppel – Wordt uw binnenboordmotor gekoeld met buitenwater (ook wel natte uitlaat)? En staat uw motor kritisch ten opzichte van de waterlijn of onder de waterlijn? Installeer dan een beluchter en onderhoud deze regelmatig. DOV vertelt waarom een beluchter én goed onderhoud zo belangrijk is om onnodige schade te voorkomen.
Bij een natte uitlaat wordt er water van buiten gepompt naar de uitlaat van de motor. Staat de buitenboordkraan open en zet u de motor uit, dan bestaat de kans dat er water terug de motor in kan lopen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Draai daarom zo mogelijk de buitenboordkraan dicht na het varen. Waterintreding wordt zo altijd voorkomen. Maar laat ook een officiële botenbouwer of motorinbouwer een beluchter installeren. De beluchter voorkomt hevelwerking als de motor is gestopt.
Vatbaar
De beluchter is erg vatbaar voor zoutkristalafzetting en vervuiling. Als de beluchter zijn functie als antihevelklep verliest, kan er alsnog water in uw motor komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot grote schade. Een reparatie kan flink in de papieren lopen, tot wel duizenden euro’s.
Controleer en reinig uw beluchter regelmatig
DOV raadt u dan ook aan uw beluchter één tot twee keer per jaar te controleren en te reinigen, het liefst door een specialist. Wilt u de beluchter zelf reinigen? Controleer dan of de slangen/leidingen van en naar de beluchter altijd op afschot (onder een bepaalde helling) liggen. Check ook of deze geen bochten hebben waar water in kan blijven staan na het stoppen van de motor.
Nog andere tips?
Op de site van DOV-Verzekeringen leest u meer preventie- en onderhoudstips voor uw schip.
Meer informatie www.dov-verzekeringen.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X