Informatie voor de watersporter

Drenkeling Loosdrecht was bekende palingvisser en bouwer van Optimisten Jan van Wettum

LOOSDRECHT – Een van de twee mannen die maandag op de Loosdrechtse plassen is verdronken, is de 72-jarige palingvisser Jan van Wettum. Hij was een bekendheid in de gemeente Wijdemeren. Van Wettum (72) was een autoriteit op het gebied van watersport en vissen. Hij mocht legaal vissen op paling.

„Vermoedelijk is dat hem ook fataal geworden. Hij is omgeslagen toen hij de fuiken controleerde op paling. Ongelooflijk tragisch”, stamelt dorpsgenoot Herbert Siesling. Ook burgemeester Martijn Smit van de watergemeente Wijdemeren is aangeslagen. “Het verdriet is groot.”

Jan van Wettum was een bescheiden, aimabele maar vooral bijzondere man die, als een van de laatste beroepsvissers op de plassen in Nederland, grote bekendheid genoot. Het was een man met vele gezichten, want daarnaast stond hij te boek als palingroker, fervent jager, liefhebber en beschermheer van de natuur rondom zijn Loosdrechtse Plassen, jachthaveneigenaar en als bouwer van vele snelle zeilbootjes.

Zijn specialiteit was de bouw van wedstrijd Optimisten. Half Nederland heeft het zeilen geleerd in de van Wettum Optimist. Daaronder ook vele internationale topzeilers die het vak in zijn boten hebben aangeleerd gekregen en dientengevolge met de van Wettum Optimist vele malen Nationaal, Europees en Wereldkampioen zijn geworden. (De Telegraaf, In memoriam – Watersportverbond)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht