Informatie voor de watersporter

Drie Recordjagers Actief Solo, In Teamverband, En In Tegengestelde Richting

Op zaterdag 4 november besloot François Gabart zijn aanval vanuit Brest in te zetten op het solo zeilrecord rond de wereld van Thomas Coville (Sodebo, 2016: 49 dagen, 3 uur, 4 minuten en 28 seconden). Het weervenster bood een perfecte timing om het hele Volvo Ocean Race-veld letterlijk voorbij te zoeven met z’n foilende ‘Ultim’ giga-trimaran. Maar dat hij zo hard zou gaan, dat hij hen al was gepasseerd, voordat de net op zondag in Lissabon gestarte Volvo Ocean Race-vloot goed en wel op gang was gekomen, had Gabart vooraf niet durven dromen. Net zo min als dat hij op 14 november op het zuidelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan zijn eigen wereldrecord voor een solozeiler scherper zou stellen door in 24 uur 851 mijl af te leggen (d.i. een gemiddelde van 35,5 knopen ofwel 65,5 km/u!). Na deze speedy start nadert François Gabart inmiddels al bijna de Kerguelen-archipel, diep in de Indische Oceaan, en 800 mijl vóór op het wereldrecord!

En er is nog een recordjager ‘buiten’. Yann Guichard (Spindrift Racing) doet een aanval op het Jules Verne record voor bemande boten, het absolute zeilrecord rond de wereld en nu nog in handen van Francis Joyon (IDEC Sport, 2017: 40 dagen, 23 uur, 30 minuten en 30 seconden). Het grote verschil tussen Guichard en Joyon is, dat Guichard gokt op de grotere foilende Spindrift en een elfkoppige bemanning, terwijl Joyon juist succes boekte met het iets mindere zeilgeweld van de IDEC-sport en slechts een vijfkoppige bemanning. Vooralsnog ligt Spindrift Racing standby. Hoe sterk de zeilsport zich in 24 jaar heeft ontwikkeld, blijkt overigens uit het feit dat Bruno Peyron voor het het eerste record met de Commodore Explorer nog ruim 79 dagen nodig had. Dat is intussen dus zowat gehalveerd!

Het is een echt recordseizoen, want er is nog een derde recordjager actief. Een beetje bijzondere, want Yves Le Blevec (52) wil met z’n Ultim trimaran ‘Actual’ het solozeilrecord van oost naar west verbeteren (dus in tegengestelde richting tegen de overheersende wind en stromingen in). Le Blevec is op 4 november al een keer vertrokken, maar moest na 200 mijl rechtsomkeer maken vanwege mechanische problemen aan een grootzeil-blok. Hij wacht nu op een tweede kans. Dit minder populaire record staat sinds 2004 met 122 dagen op naam van Jean-Luc Van den Heede met een monohull.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht