Informatie voor de watersporter

Driedaags maritieme muziekfestival 'Liereliet 2016' op 14, 15 en 16 oktober voor de start van de Strontrace

PERSBERICHT

Bocca Musica uit de VS  zingt rauwe (en soms onfatsoenlijke) drinkliederen, Keltische muziek en liedjes over piraten en de zee
Bocca Musica uit de VS zingt rauwe (en soms onfatsoenlijke) drinkliederen, Keltische muziek en liedjes over piraten en de zee
Workum – Op het ‘Liereliet’, het maritieme muziekfestival, dat traditioneel voorafgaat aan de start van Strontrace, Beurtveer en Visserij, komen muzikanten van over de hele wereld. Het Liereliet Festival 2016 vindt op 14, 15 en 16 oktober plaats. Op maandagochtend 17 oktober zwaaien de muzikanten van het Liereliet de bemanning van de schepen muzikaal uit.
Muziek en werken, het is geen onbekende combinatie. Waar tegenwoordig de ‘arbeidsvitamines’ uit de radio komen, werd dat vroeger aan boord van grote handelsschepen live geproduceerd door een shantyman. In het begin van de 19e eeuw was er veel concurrentie op de wateren, er moest steeds harder gewerkt worden door minder mensen. Meebulderen met de refreinen van de shantyman verbeterde zowel de sfeer aan boord als de kwaliteit en de efficiëntie van het werk. De teksten van de liedjes hadden alles te maken met het werk aan boord; deze gingen over de vrouwen die achtergelaten moesten worden, zeemeerminnen die je onderweg verleidden, piraten die je lading wilden stelen, woeste weersomstandigheden en allerhande andere zaken die van toepassing waren op het zeemansleven. Tegelijkertijd was het misschien wel een soort therapie voor de bemanning!
Deze liedjes aan wal zingen, dat was uit den boze, en bracht ongeluk. Het was echt muziek voor tijdens het werk, met verschillende ritmes die pasten bij de taak die moest worden verricht. De zeilschepen werden rond 1930 vervangen door stoomschepen en met het verdwijnen van de zeilende handelsvaart verdween ook de muziek. Tenminste op het water. Gelukkig zijn vele liedjes bewaard gebleven, zelfs in de verschillende talen waarin ze gezongen werden. De hardwerken zeelui keren zich om in hun graf als ze wisten dat deze liedjes nu aan wal gezongen worden!
Maar het is een manier om de liedjes nog in leven te houden, die anders samen met zeilende handelsvaart ten onder gegaan zouden zijn. En, wie weet kan de nieuwe zeilende handelsvaart, zoals het schip de Tres Hombres dat geheel op basis van windkracht rum en chocolade van de Carabische eilanden naar Nederland vaart, gebruik maken van de deinende arbeidsvitamines van toen. Of Men Who Sail, die in Nederland verschillende evenementen en festivals via zeilend transport van goederen voorziet.
Liereliet bestaat om ook deze maritieme vaardigheid in stand te houden, de muziek die minstens zo belangrijk was als de andere vaardigheden die tijdens de Strontrace, Beurtveer en de Visserijdagen in ere gehouden en opnieuw beoefend worden. De bemanning van de schepen van toen kwam uit allerlei landen.
Dit jaar spelen Bocca Musica uit de Verenigde Staten, Jim Mageean en Graeme Knights uit het Verenigd Koninkrijk en Duo Philippe uit Frankrijk op de traditionele zaterdagavond in de Doopsgezinde Kerk. In het prachtige houten kerkje waarin de imponerende stemmen van de zangers en zangeressen goed tot hun recht komen. Bocca Musica zingt rauwe (en soms onfatsoenlijke) drinkliederen, Keltische muziek en liedjes over piraten en de zee. Jim Mageean en Graeme Knights zijn beiden toonaangevende zangers in de wereld van maritieme muziek, en sinds 2012 ook officieel een duo. Het andere duo, de twee Philippes, passen perfect bij elkaar; de krachtige stem van de één wordt ondersteund door het gepassioneerde en precieze trekzakspel van de ander. Daarna, voor het eerst in de nieuwe Klameare, de Singaround, waarbij inbreng van het publiek ook welkom is.
Maar voor die tijd, op vrijdagavond, beginnen we al met Jochen Wiegandt in het Jopie Huisman Museum. Een musicus, muzikant, liedjesschrijver, liedjesverzamelaar en verhalenjager uit Hamburg. Op zaterdagmiddag is er Klompjesilen voor de jeugd. En op zondag is er tijdens de markt op de haven het Open Podium, georganiseerd door de groep Enkhuizen 4 + 1. Om 17.00 laten de muzikanten van de zaterdagavond hun ‘Droge Voeten’ -repertoire horen, waarna op zondagavond Nanne en Ankie ‘Vuur op de Zuidpunt’ spelen. Een voorstelling die gaat over de vuren en lichtbakens op de kusten. Over eenzaamheid, weemoed, angst, humor, woede, verslagenheid en opluchting. Niet alleen de muziek was het vuur, de motor van de schepen, maar ook de vuren aan wal waren letterlijk lichtpuntjes voor de bemanning. Deze voorstelling spelen ze met medewerking van de Pirate Folk band Plunder. Zeven jonge enthousiastelingen met unieke instrumenten!
Dan, op maandagochtend, als alle schepen klaarliggen voor hun reis naar Warmond, naar havens tussen Durgerdam of voor de visserij, wordt de bemanning van de schepen muzikaal uitgezwaaid door muzikanten van het Liereliet. En hopelijk hebben ze dan toch iets aan de arbeidsvitamines die hen vanaf de wal worden toegezongen!
Kaartjes voor de concerten zijn verkrijgbaar via tickets@liereliet.nl
Meer informatie www.liereliet.nl en www.strontweek.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht