windverwachting

Driedaags watersportfeest van 19-21 juni in Lemmer met rond- en platbodem vlootschouw afgenomen door Prinses Beatrix

PERSBERICHT
Lemmer – Van 19 tot 21 juni is het feest in Lemmer. Dat is ter ere van het 150-jarig jubileum van de Watersportvereniging de Zevenwolden en de nu 60-jarige Stichting Stamboek Ronde en Platbodems (SSRP). De gecombineerde viering resulteert in een driedaagse feestmarathon. Deze bevat een mix van activiteiten op de wal en het water, zowel in het centrum van Lemmer als de baai bij het strand. De maritieme happening start vrijdag 19 juni. Vanaf de namiddag arriveren zo’n 80 historische boten in de centrumhavens van Lemmer. De festiviteiten duren tot zondagnamiddag, met als opmerkelijke hoogtepunten op zaterdag de vlootschouw door het centrum en het admiraalzeilen in de baai. Daarbij vervult HKH Prinses Beatrix een prominente rol.

De Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten (SSRP) is opgericht in 1955 en viert het 60 jarig bestaan 20 juni in Lemmer
De Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten (SSRP) is opgericht in 1955 en viert het 60 jarig bestaan 20 juni in Lemmer

Vrijdag 19 juni – spektakel
De eerste grote klapper is op vrijdagavond. In de Binnenhaven start rond 22.00 uur een spektakel met lichteffecten, zang en muziek van de Wiven en Shanty’s van WsV de Zevenwolden.
Zaterdag 20 juni – vlag uit voor HKH Prinses Beatrix
Deze zaterdag is de topdag van het jubileum feest in Lemmer. Vanaf 11.00 uur trekt de vlootschouw van ronde- en platbodemjachten door het centrum. HKH Prinses Beatrix neemt deze vlootschouw van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten (SSRP) af.
In het SSRP-stamboek kunnen alle ronde en platbodemjachten, waarvan het type in 1950 de eind-vorm als zeilend bedrijfsvaartuig had bereikt, worden opgenomen. Hieronder vallen ook de schepen, die als pleziervaartuig op basis van deze scheepstypes zijn gebouwd of in een vroeg stadium tot pleziervaartuig zijn verbouwd. Op dit moment zijn ruim 2500 schepen geregistreerd, waarvan ruim 850 actief varen.
Prinses Beatrix is Beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten. Zij staat met de Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ ingeschreven met plaquettenummer 1.
Aansluitend varen de boten door de sluis naar de baai bij het strand. Daar begint om 13.00 uur het admiraalzeilen waarbij HKH Prinses Beatrix ‘Admiraal’ is. Rond 16.00 uur keren de boten via de monumentale sluis terug naar hun ligplaatsen in centrum Lemmer.
Die hele zaterdag heerst er in het dorp een historische sfeer. Lemmer eert zijn ‘vissers-van-weleer’ met demonstraties van oude ambachten, nostalgische kraampjes en natuurlijk de vers gerookte Lemster bokking. ’s Avonds volgt nog de vertoning van historische films op de zeilen van de afgemeerde schepen langs de kades.
Zondag 21 juni – straatfestival en hardzeildag
Zondagochtend is er voor de kinderen het klompkesilen in het centrum van Lemmer. Op zondagmiddag 21 juni bruist Lemmer opnieuw. Rond 13.00 uur is het tijd voor het straatfestival op verschillende locaties met muziek en acts. In de baai meten de schippers hun krachten tijdens het traditionele hardzeilen. Deze wedstrijden beginnen om 11.00 uur. Natuurlijk is ook de organisatie van deze wedstrijd in handen van WsV de Zevenwolden. Rond 15.00 uur keren de schepen nog eenmaal terug naar Lemmer voor de prijsuitreiking. Het straatfestival duurt tot circa 17.00 uur.
Meer informatie www.hartvanlemmer.nl, www.zevenwolden.nl en www.ssrp.nl

1 Bericht

  • meijer

    7 jaren geleden / 19 juni 2015 om 18:06 uur

    even een vraag, waar of ? op welke boot/plaats
    word de vloot schouw door hkh prinses beartix afgenomen.
    gr f meijer

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X