Informatie voor de watersporter

Dutch Match Cup in Lelystad onderdeel van Alpari World Match Racing Tour

Persbericht
dutchmatchcup2LELYSTAD – De eerste editie van de Dutch Match Cup, onderdeel van de prestigieuze Alpari World Match Racing Tour, wordt gevaren van 24 tot en met 28 september. Twaalf top zeilteams, waaronder acht Tour card houders, strijden bij de Bataviahaven van Lelystad om de punten voor het ISAF Wereldkampioenschap match racen.
De overige wedstrijden uit de Tour van dit jaar worden gevaren in Duitsland (Langenargen), Zweden (Marstrand), Polen (Sopot), Verenigde Staten (Chicago), Bermuda (Hamilton) en Maleisië (Kuala Terengganu). Een van de deelnemende teams aan de Tour van dit jaar is Luna Rossa, gesponsord door Prada, met schipper Francesco Bruni dat de Alpari World Match Racing Tour dit jaar gebruikt als onderdeel van de voorbereidingen op deelname aan de 35-ste America Cup.

De Line Up voor de Dutch Match Cup is indrukwekkend. De absolute top van het mondiale match racen verschijnt in Lelystad aan de start. Behalve Francesco Bruni (ITA) verschijnen aan de start regerend wereldkampioen Taylor Canfield (ISV), viervoudig wereldkampioen Ian Williams (GBR), Keith Swinton (AUS), Bjorn Hansen (SWE), Mathieu Richard (FRA) en Phil Robertson (NZL). Daarnaast ontvangen binnenkort vier teams nog een uitnodiging voor deelname. Twaalf topteams strijden voor de haven van Lelystad vijf dagen lang om de te verdelen punten die meetellen in de strijd om het wereldkampioenschap. Er wordt gevaren op een korte baan langs de Saerdam. De startlijn ligt voor het havenhoofd zodat het publiek het spektakel waarvoor het match racen altijd garant staat, van zeer dichtbij kan volgen.
Voor Lelystad en het Batavia Sailing Center betekent de start van de Dutch Match Cup in september een bekroning na een langdurig traject met als doel een van de drie grootste mondiale
Zeilevenementen voor een langere periode naar Nederland te halen. Batavia Sailing Center heeft een licentie-overeenkomst met de Alpari World Match Racing Tour.
Joop van Diest, directeur van het Batavia Sailing Center is op dit moment een zeer tevreden man: “Er voltrekt zich de laatste jaren een grote verandering in de zeilsport. We kunnen denk ik stellen dat het goed gaat met het Nederlandse wedstrijdzeilen. Onlangs nog in Medemblik een mooie Delta Lloyd Regatta, een Nederlandse boot in de Volvo Ocean Race die in oktober van start gaat en dan nu de Nederlandse editie van de Alpari World Match Racing Tour.” Hij verwacht dat de komst van de Dutch Match Cup de belangstelling van de zeilers zowel als van het publiek voor het match racen verder zal doen toenemen: “Match racen is een discipline van de zeilsport die voor het publiek goed te volgen en te begrijpen is. Daarbij is het een zeer mediagenieke sport die het op tv heel goed doet. Het is spectaculair, de wedstrijden zijn heftig en kort en de uitslag is direct na de finish duidelijk. Het is één tegen één en het team dat het eerst over de finish komt heeft gewonnen. In essentie dus heel simpel. Gelukkig zien wij in Nederland steeds meer initiatieven ontstaan die bijdragen aan de ontwikkeling van het match racen. Met het naar Lelystad halen van de Alpari World Match Racing Tour halen we de absolute mondiale zeiltop in huis. Natuurlijk gaat er een Nederlands team deelnemen en voeren we een programma uit dat Nederlandse zeilers zal helpen naar de top te komen. Over deze plannen zullen we binnenkort meer bekend maken.”
De wedstrijden worden van 24 tot en met 28 september gevaren in de vloot van Maxfun25 boten van het Batavia Sailing Center. In diezelfde periode is de Bataviahaven ook start (24/9) en finishplaats (28/9) voor de 200Myls solo race. Het wordt dus een compleet zeilfeest.
De wedstrijdbaan voor de Dutch Match Cup wordt neergelegd met, afhankelijk van de windrichting natuurlijk, start en finish vlak voor het havenhoofd en de baan vlak langs de dijk (Saerdam) zodat de wedstrijden voor het publiek goed te volgen zijn. Met name de start en finishlijn vlak voor de kade van het havenhoofd, leidt naar verwachting tot bijzonder spectaculaire beelden. De wedstrijden worden door United Sports in beeld gebracht en via een groot aantal zenders in meer dan 180 landen uitgezonden. United Sport is o.a. de producent die voor de NOS de voetbaluitzendingen verzorgt, de winter- en zomerspelen in beeld bracht en straks ook het WK voetbal in de Nederlandse huiskamers zal brengen. Batavia Sailing Center is dan ook bijzonder trots dit mediabedrijf als partner te hebben gevonden.
PROGRAMMA
Rond de wedstrijden van de Dutch Match Cup wordt een groot watersportprogramma georganiseerd. Veel aandacht is daarbij voor activiteiten voor de (school)jeugd om jonge mensen bij het evenement, de zeilsport en natuurlijk het matchracen te betrekken. Voor de eerste keer is de Bataviahaven van Lelystad dit jaar, tijdens de Dutch Match Cup, start- en finishhaven voor de 200myls Solorace die op het Marker- en IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee wordt gevaren. Deelnemers dienen op zondag 28 september voor 12.00 uur voor de Bataviahaven te finishen. Net op tijd om de finales van de Dutch Match Cup mee te pakken die op zondagmiddag worden gevaren. Op vrijdag, zaterdag en zondag vindt in de Bataviahaven een botenshow plaats. De haven wordt daarnaast ingericht met sponsorpresentaties, activiteiten voor bezoekers en een speciale VIP ruimte voor sponsoren en hun relaties. De deelnemende zeilteams arriveren op dinsdag 23 september in de Bataviahaven voor hun eerste trainingen. Vanaf woensdag 24 september worden de vele wedstrijden (round robins) gevaren. Zaterdag en zondag zijn de kwart, halve en finalewedstrijden. De prijsuitreiking vindt zondag plaats een half uur na afloop van de laatste wedstrijd.
Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de verdere invulling van dit 5 dagen durende watersportevenement. Op de website van de Dutch Match Cup (www.dutchmatchcup.com) wordt het programma vanaf vandaag voortdurend bijgewerkt.
LIGPLAATS RESERVEREN
Tijdens het evenement wordt grote drukte verwacht in de Bataviahaven. Het is toeschouwers in beperkte mate toegestaan met de eigen boot rond het wedstrijdveld een plaats in te nemen. Wie de Dutch Match Cup vanaf zijn eigen boot wil volgen, kan zich hiervoor aanmelden bij de Bataviahaven en een ligplaats in de haven reserveren. Kijk hiervoor op de website van de Bataviahaven (www.bataviahaven.nu). Daarbij beschikt Lelystad behalve over de Bataviahaven over nog vier marina’s, zodat gedurende deze week altijd wel een ligplaats in de nabijheid beschikbaar is in het geval de Bataviahaven vol mocht zijn.
De gemeente Lelystad profileert zich nadrukkelijk als Watersportstad en onderstreept met het mede mogelijk maken van de Dutch Match Cup haar ambities in de watersport. Lelystad is met een kustlijn van 17 kilometer met vijf havens een van de grootste “jachthavens” -met meer dan
3000 ligplaatsen- van Nederland. In het centrum hiervan ligt de Bataviahaven die zich meer en meer ontwikkelt tot een van de belangrijke zeillocaties in Nederland. Met de komst van de Alpari World Match Racing Tour wordt een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van deze ambitie. De verwachting is dat met de komst van de Alpari World Match Racing Tour de belangstelling voor het match racen in Nederland aanzienlijk zal toenemen. Binnenkort lanceert het Batavia Sailing Center een jaar programma Matchracen. Ook hierin wordt samengewerkt met zowel het ISAF als de Alpari World Match Racing Tour.
NEDERLANDS TEAM
Op dit moment wordt door het Batavia Sailing Center gesproken met diverse Nederlandse topzeilers over de Nederlandse deelname aan de Dutch Match Cup. De verwachting is dat binnenkort het team dat de Nederlandse kleuren verdedigt in dit internationale veld bekendgemaakt kan worden.
De Dutch Match Cup wil de komende jaren uitgroeien tot niet alleen een internationale top zeilwedstrijd waar de beste zeilers ter wereld aan de start verschijnen, maar zeker ook tot een groot publieksevenement waar de watersport centraal staat.
Wie de Dutch Match Cup wil volgen kan daarvoor natuurlijk terecht op de website www.dutchmatchcup.com maar ook op facebook.com/dutchmatchcup en op twitter.com/dutchmatchcup.
Meer in formatie www.dutchmatchcup.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht