Informatie voor de watersporter

DutchSail neemt deel aan Youth en Women’s America’s Cup in 2024

De Stichting DutchSail heeft afgelopen week haar inschrijving voor de Youth America’s Cup en Women’s America’s Cup onder de vlag van de KNZ&RV en KR&ZV ‘de Maas’ geformaliseerd. Beide regattas zijn onderdeel van de prestigieuze America’s Cup. De America’s Cup is het oudste internationale sportevenement en wordt sinds 1851 gehouden. De 37e editie wordt gehouden in het najaar van 2024 in Barcelona, Spanje.

Fantastisch nieuws voor talentvolle Nederlandse zeilers

Hans Huis in ‘t Veld, voorzitter van de Stichting DutchSail en samen met tweevoudig America’s Cup winnaar Simeon Tienpont één van de initiatiefnemers achter DutchSail, is verheugd met de inschrijving. “Dat wij dit als DutchSail onder de vlag van de KNZ&RV en de KR&ZV ‘de Maas’ voor elkaar hebben gekregen is fantastisch nieuws. Allereerst natuurlijk voor de talentvolle Nederlandse zeilers, mannen en vrouwen, die straks aan boord zitten. Maar zeker ook voor het Nederlands zeilen in het algemeen.”

Huis in ‘t Veld vervolgt: “Als DutchSail hebben we vanaf het begin onze focus nadrukkelijk op drie pijlers: naast de thema’s innovatie en duurzaamheid is dat jeugd. Talent moet de kans krijgen zich te presenteren en te presteren in de prestigieuze zeildisciplines, buiten de Olympische zeilwereld. Daar is geen betere plek voor dan op het wereldtoneel van de America’s Cup.”

America’s Cup in rijtje met The Ocean Race en Olympisch zeilen

Michiel van Dis – voorzitter van de KNZ&RV vult Huis in ’t Veld aan. “De America’s Cup, The Ocean Race en het Olympisch zeilen zijn de drie toonaangevende evenementen in het mondiale zeilen. In het Olympisch zeilen doet het Watersportverbond fantastisch werk, in The Ocean Race hebben wij als Nederland met Team JAJO ook deze editie weer een Nederlandse boot mee varen. En door onze deelname aan zowel de Youth America’s Cup als de Women’s America’s Cup kunnen we ons als Nederland ook nadrukkelijk op dat toneel laten zien.”

Arnoud van der Slot – voorzitter van de KR&ZV ‘de Maas’: “Deze deelname biedt echt een unieke kans waar we als verenigingen trots op zijn. Zowel voor de zeilers, mannen en vrouwen die in 2024 niet ouder zijn dan 25 jaar als aan de Nederlandse vrouwen in de zeilsport. Doordat we met deze campagnes juist deze twee groepen nu een platform bieden willen we nadrukkelijk aandacht vragen voor en kansen bieden aan deze groepen binnen de zeilsport.”

Youth en Women’s America’s Cup

De Youth en Women’s America’s Cup zijn een aanvulling op de 37e editie van de America’s Cup die gehouden wordt in Barcelona, Spanje. In de Youth en Women’s America’s Cup strijden maximaal 12 teams per categorie om de titel. Beide evenementen beginnen met een oefenweek, gevolgd door twee fleet series en een finale race tussen de twee beste teams om de titel. De evenementen worden gevaren in de foilende AC 40’s, dezelfde boten als waarin de deelnemende teams aan de America’s Cup zich zullen voorbereiden op hun wedstrijden in de AC75’s. De Youth America’s Cup vindt plaats van 19 september t/m 2 oktober 2024. De Women’s America’s Cup vindt plaats van 3 oktober t/m 16 oktober 2024.

Zowel de Youth – als Women’s America’s Cup wordt gevaren in AC40’s, foilende boten van bijna 12 meter. Het foilen, waarbij de boten door een draagvleugel over het water vliegen in plaats van erin, ziet er spectaculair uit en gaat hard. Zo halen de AC40’s naar verwachting snelheden tot wel 80 km per uur.

Van Dis: “Als DutchSail zijn we nu tweeënhalfjaar vanuit verschillende campagnes aan het foilen. Met de 69F campagnes onder de vlag van de Janssen de Jong Groep – tegenwoordig JAJO – hebben we aansprekende resultaten weten neer te zetten. Resultaten die er mede voor hebben gezorgd dat we als één van de eerste teams zowel een plek bij de jeugd als de vrouwen hebben weten te bemachtigen. Dat is uniek. Maar we kijken als DutchSail verder dan de absolute topjeugd, zo zijn er in het verlengde van deze deelname aan de Youth – en Women’s America’s Cup vergevorderde plannen om de Nederlandse zeiljeugd in de breedte de mogelijkheid te geven om kennis te maken met het foilen in onder andere de WASZP.”

Over DutchSail

Zowel de KNZ&RV als KR&ZV ‘de Maas’ kent een rijke historie in de zeilsport. Om internationaal met de top mee te kunnen blijven doen werken beide verenigingen rond (semi)professionele zeilcampagnes sinds 2019 nauw samen onder de naam van DutchSail. Door de samenwerking, waarbij alle uitvoerende zaken zijn ondergebracht bij DutchSail, kunnen dergelijke grote projecten keer op keer gerealiseerd worden. DutchSail vormt daarnaast niet alleen een platform voor zeilers en het bedrijfsleven maar ook voor de vele kennisinstellingen in ons land rond het thema innovatie in het water of de watersport.

Voor meer informatie: Dutchsail.com

Foto: Sander van der Borch / DutchSail

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht