Informatie voor de watersporter

Duurzaam Varen in 13 Praktische Stappen

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Dat geldt niet alleen aan de wal, maar ook op het water. In zijn boek “Duurzaam Varen in 13 Praktische Stappen”, dat op woensdag 22 november is verschenen, biedt Peter Hoefnagels een waardevolle gids voor zeilers en motorbootvaarders die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en de overstap willen maken naar duurzaam varen.

Hoefnagels, milieukundige en ervaren zeiler, begrijpt de behoefte van watersporters om bewuster om te gaan met onze natuurlijke hulpbronnen en om de schoonheid van de waterwereld te behouden. Het boek beschrijft in heldere bewoordingen de stappen die alle watersporters kunnen nemen om duurzamer te varen, of ze nu op een dagtocht met een sloep gaan of een epische zeilreis rond de wereld maken.

Tot deze praktische stappen horen onderwerpen als tochtplanning, efficiënte verlichting, betere koeling, duurzaam koken, verwarmingsopties, slimme motor- en schroefsystemen, hybride varen, energieopwekking en het uiteindelijke doel: fossielvrij varen. Veel van deze verbeteringen zijn eenvoudig en kostenefficiënt uit te voeren. “Duurzaam varen gaat om bewustwording en ‘duurzaam-logisch’ nadenken,” zegt Peter Hoefnagels. “Mijn doel met dit boek is om watersporters te inspireren en ze te voorzien van de kennis en tools om duurzamer, comfortabeler en goedkoper te kunnen varen.”

J. Peter Hoefnagels is geen onbekende in de zeilwereld. Hij is de auteur van “Het Zeilboek: De Leidraad voor Zeilers.” Daarnaast zeilt hij zelf de wereld rond met zijn Duurzaam Jacht Ya.

“Duurzaam Varen in 13 Praktische Stappen” biedt direct toepasbare tips en inzichten. Via de QR-codes kunnen lezers tabellen downloaden om de verbruikscijfers van hun eigen schip in te vullen.

Voor meer informatie: hollandia-boeken.nl

Foto: Hollandia

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht