Informatie voor de watersporter
3D printer klaar voor een nieuwe printopdracht

Duurzaam varen, kan dat met een 3D geprinte boot?

Wie een 3D printer heeft, kan alles maken. Ook een boot rolt zo uit de printer. Dat klopt, niemand kan zo snel een schip produceren als een 3D geprinte boot. En je kunt er ook nog eens heel duurzaam mee varen. Maar vaak als dingen te goed klinken om waar te zijn… precies.

Hoe werkt een 3D printer

Een 3D printer bestaat uit een robotarm die rupsjes thermoplast materiaal in elke denkbare vorm op elkaar weet te plakken. Thermoplast wil zeggen dat het materiaal vloeibaar wordt onder hitte of zeer hoge druk. Een 3D printer wordt gevoed met korrels granulaat die bestaan uit gerecyclede petflessen. Ook geprint materiaal kan weer opnieuw worden gemalen en als print-grondstof worden gebruikt. Om tot het model van een 3D geprinte boot te komen volgt de robot een digitale tekening. 

Kinderschoenen

In Nederland vaart inmiddels een aantal 3D geprinte schepen, maar het zullen er niet meer zijn dan een stuk of honderd. Waarom liggen niet halve havens vol met deze eenvoudig produceerbare boten, die bovendien erg duurzaam zijn omdat ze van gerecycled materiaal worden gemaakt en zelf weer herbruikbaar zijn?

Dat komt omdat de techniek nog niet helemaal is uitontwikkeld. Het eerste bezwaar is dat de 3D printers een grof oppervlak afleveren. De boten zijn niet mooi glad maar hebben een streepjespatroon. We zien de rupsjes materiaal die de printer op elkaar plakt. De printer kan natuurlijk wel fijner worden afgesteld maar dan duurt het printen weer eindeloos lang. Schaven of schuren van het ruwe oppervlak zorgt voor een ‘normaal’ uiterlijk maar hier gaat veel werk in zitten. 

Een tweede bezwaar is dat de printer niet elke vorm kan printen. De spuitmond van de robot legt het materiaal op elkaar, maar kan niet omhoog printen. De 3D geprinte bootjes zijn daardoor relatief eenvoudig. 

Mallen

De 3Dprint-robot kan zeer nauwkeurig een digitale tekening volgen. Een sector in de scheepsbouw die hier veel aan kan hebben, is het maken van mallen. Polyester jachten komen allemaal uit een mal, de omgekeerde vorm van het schip waar het materiaal in wordt aangebracht. Na uitharden komt er een kant-en-klare romp uit de mal.

Het maken van die mallen is een hele klus. Eerst moet er een plug worden gemaakt, de vorm van een romp, een dek of een opbouw. Op deze plug wordt de mal gemaakt. En met de mal kan daarna een serie boten worden gemaakt. Voor het maken van de plug is de 3Dprint-technologie een uitkomst. Nu wordt dat met de hand gedaan. Eerst met een stapel piepschuim blokken waarvan de gaten en hoeken langzaam worden opgevuld tot de plug genoeg lijkt op de tekening van de ontwerper. Een 3Dprinter doet het in een keer. 

Het Nederlandse bedrijf Nedcam in Heerenveen is een van de grootste mallen-leveranciers ter wereld. De 3Dprint-proefopstelling wordt hier binnenkort vervangen door een reusachtige robot op een rijdende brug die de mallen (bijna) geheel zelfstandig zal printen.

Zeer duurzaam

Nog niet veel mensen varen in een 3D geprinte boot. Toch zijn er al wel een aantal mooie duurzame sloepen op de markt. Een bedrijf als het Friese Impacdboat levert de 3D geprinte sloepen met een elektrische aandrijving en dat maakt deze manier van varen zeer duurzaam. Het bedrijf groeit flink en verwacht voor het komende seizoen nieuwe, grotere modellen. En zoals de makers zelf vol trots aangeven, een 3D geprinte sloep is 74% duurzamer dan een reguliere sloep. Een gedachte die helemaal past bij het genieten van de rust en de natuur op onze mooie stille wateren. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht