windverwachting

E1 series

E1-kampioenschap krijgt vorm

Het eerste team heeft zich ingeschreven voor het E1-kampioenschap, ‘s werelds eerste volledig elektrische racebootkampioenschap in 2023. Het gaat om het Venice Racing Team uit Venetië, de stad die zo’n nauwe band heeft met het water. Naar verwachting zullen er twaalf teams strijden om de wereldtitel. 

Boot

Het E1-kampioenschap wordt gevaren met de RaceBird-klasse, een kleine, eenpersoons- raceboot met draagvleugels waardoor de boot geheel uit het water komt. Door het foilen heeft de RaceBird minimale weerstand en een maximale energie-efficiëntie. De boten zullen worden aangedreven door een elektrische buitenboordmotor van Mercury. Met een 35kWh accu van Kreisel en een piekvermogen van 150 kW, verwachten de ontwerpers topsnelheden tot wel 58 knopen (104 km/u). De RaceBird is ontworpen door SeaBird Technologies en zal worden gebouwd door Victory Marine. 

Piloten nog niet bekend

Het nieuwe Italiaanse race-team is het geesteskind van ondernemer Francesco Pannoli. Hij ontwikkelde het project samen met energiespecialist Claudio Iannelli, race-expert en offshore-wereldkampioen Luigi Radice en motorsportdeskundige Eugenio Razelli. Francois Richard van Lanéva Boats zal zich ook bij het team voegen om toezicht te houden op de bedrijfsontwikkeling en Nicolò Muraro van Meneghini & Associati zal het communicatieteam leiden. Verwacht wordt dat het team eind mei op de Salone Nautico in Venetië de line-up van de piloten bekend zal maken. (28 mei0-5 juni)

Oprichter

Rodi Basso, mede-oprichter en CEO van E1, zei: “Ik ben erg trots om een Italiaans team aan te kondigen als het eerste team dat deelneemt aan ons ontluikende wereldwijde kampioenschap voor elektrische raceboten. We zijn verheugd om Venice Racing Team in de E1 familie te verwelkomen, na de RaceBird die eerder deze maand het water op ging.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X