Informatie voor de watersporter
E1 Wedstrijd In Rotterdam Als Onderdeel Van Jaarlijkse Wereldhavendagen

E1 wedstrijd in Rotterdam als onderdeel van jaarlijkse Wereldhavendagen

Donderdag 1 september heeft E1 aangekondigd dat zij klaar zijn om een race te organiseren in Rotterdam. E1 zal daarin nauw samenwerken met de organisatoren van de Wereldhavendagen om de UIM E1 World Championships tot een regulier onderdeel van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland te maken.

De aankondiging vond plaats tijdens een mediabijeenkomst aan boord van de Nieuwe Maze in aanwezigheid van onder andere de medeoprichters van het kampioenschap Rodi Basso en Alejandro Agag, de ontwerpster van de boot Sophi Horne en verschillende functionarissen van de Wereldhavendagen, de Port of Rotterdam en Rotterdam Partners.

De ondertekeningsceremonie vond plaats tussen de leden van het E1 team en Purpose Pole Position. Zij ondertekenden een intentieverklaring om in de toekomst een wedstrijd van de UIM E1 World Championship te houden in Rotterdam.

Purpose Pole Position werkt samen met E1 als officiële promotor van de race in Rotterdam. Beide partijen zullen nauw samenwerken met elkaar en met de afgevaardigden van de stad en andere belanghebbenden om een wedstrijd met de elektrische boten mogelijk te maken tijdens de Wereldhavendagen.

Dit weekend al hebben fans en toeschouwers de kans om de RaceBird in actie te zien. Een prototype zal tijdens demonstraties enkele low-speed runs op het water uitvoeren. Deze demonstraties vinden plaats van vrijdag t/m zondag voor de iconische Erasmusbrug.

E1 is van plan om volgend jaar terug te keren naar Rotterdam voor de Wereldhavendagen 2023. De bedoeling is om dan met meerdere boten te racen op het water als onderdeel van een speciaal lanceringsprogramma in aanloop naar de start van het officiële wereldkampioenschap.

Rodi Basso, Co-Founder & CEO of E1: “Ik ben verheugd vandaag, in aanloop naar de Wereldhavendagen, deze aankondiging te kunnen doen. Wij zijn er samen met Purpose Pole Position van overtuigd dat we van Rotterdam een voorbeeld event op de E1 race kalender kunnen maken. Het met een van onze races onderdeel worden van een populair en gerenommeerd evenement als de Wereldhavendagen is niet alleen logisch gelet op de planning en logistiek, maar stelt ons ook in staat om aan te sluiten bij een groot publieksevenement met en van betrokken watersportliefhebbers. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Doelstellingen waar we als E1 volledig achterstaan en graag aan bij willen dragen. Ik wil de organisatoren van de Wereldhavendagen bedanken voor hun gastvrijheid en de uitnodiging om hier te komen. Daarnaast wil ik de Port of Rotterdam en Rotterdam Partners bedanken voor hun medewerking. Als E1 team kijken wij er naar uit om met alle partijen ook in de toekomst samen te werken om een E1 race naar Rotterdam te brengen.

Auke Ferwerda, oprichter van Purpose Pole Position: “Als PPP geloven we er in dat Rotterdam, en de Wereldhavendagen in het bijzonder, de perfecte setting vormen voor de E1 en om een half miljoen mensen enthousiast te maken voor de race to zero. Dit evenement, in Europa’s grootste haven, heeft de potentie om een toonaangevend platform te zijn voor het versnellen van innovaties die bijdragen aan een zero emissie scheepvaart, iets wat nu moet gebeuren.”

Sabine Bruijnincx, Algemeen directeur van de Wereldhavendagen, voegt daaraan toe: “Gedurende de Wereldhavendagen kunnen onze bezoekers niet alleen ontdekken wat de haven van Rotterdam – de grootste in Europa – zo’n bijzondere plaats maakt, maar ook welke innovaties en ontwikkelingen de toekomst van de scheepvaart vormgeven. Dat is waarom we heel trots zijn om de futuristische, elektrische RaceBird te kunnen laten zien als een sprekend voorbeeld van spectaculair en duurzaam racen op het water. Wij kijken ernaar uit om samen te werken met E1, Purpose Pole Position en de andere belanghebbenden richting een mogelijk toekomstig E1 race event in onze prachtige stad.”

Allard Castelein, CEO Port of Rotterdam: “Ik ben enthousiast over de aankondiging van E1 dat zij in Rotterdam een sportevenement van wereldklasse willen organiseren. De elektrische RaceBird boot is innovatief en duurzaam. Twee belangrijke kenmerken die onze bedrijfsstrategie ondersteunen. We kijken er naar uit dat de E1 een jaarlijks terugkerend sportevenement wordt hier in Rotterdam.”

Wilbert Lek, Directeur Rotterdam Partners: “In 2050 wil Rotterdam klimaatneutraal zijn. Hiervoor zijn we zeer actief met transities op gebieden als energie, economie, wonen en mobiliteit. Rotterdam Partners trekt mensen, bedrijven, organisaties en evenementen aan die deze ambities delen, en verbindt hen met de stad. Het E1 kampioenschap, dat een duurzame missie combineert met innovatieve technologie, past perfect bij de Rotterdamse duurzaamheidsagenda. We zijn er trots op dat we ze naar Rotterdam hebben weten te halen, hopelijk voor nog vele jaren.”

De E1 is ’s werelds eerste elektrische raceboot kampioenschap en heeft een exclusieve licentie met de Union Internationale Motonautique (UIM) om races te organiseren met alleen elektrische powerboats.

Het eerste seizoen start in 2023 met races in verscheidene iconische steden over de hele wereld. De E1 piloten zullen de strijd met elkaar aangaan achter het stuur van de RaceBird. De RaceBird is het geesteskind van de Noorse ontwerpster Sophi Horne en wordt geproduceerd door de expert engineers van Victory Marine onder leiding van Brunello Acampora.

Het ontwerp van de RaceBird is geïnspireerd op vogels die laag boven het water vliegen en het ontwerp maakt gebruik van een hydrofoiltechniek die de boot boven het water tilt.

Door het uit het water tillen van de boot wordt de weerstand verminderd waardoor een maximale energie-efficiency wordt bereikt. Dit vergroot het bereik van de batterij en zorgt dat de batterijen minder snel bijgeladen moeten worden.

De E1 praat momenteel met meerdere teams die hun interesse voor deelname kenbaar hebben gemaakt. Twee teams hebben hun deelname aan het kampioenschap al bevestigd. Het laatst bevestigde team is Team Mexico, eigendom van Formule 1 coureur Sergio Perez. De verwachting is dat op korte termijn meer mededelingen over het UIM E1 World Championship zullen volgen.

Foto: E1 Series / Maarten Slooves

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht