Informatie voor de watersporter
Volvo IPS

‘Easy aanleggen’

Er is niks zo vervelend als een mislukte manoeuvre in een haven. Opeens krijgt de wind grip op het schip, de neus waait weg en de enige oplossing is veel gas geven en hopen dat het goed komt. En als het dan niet goed komt en de boot raakt een steiger of erger, een andere boot, dan is de schade alleen maar groter. Schades die vervelend zijn, ze kosten tijd en geld en kans op slechte relatie met de buurman in de haven.


Assisted Docking

Maar we zouden deze ellende natuurlijk niet aanhalen als er niet een oplossing voor zou zijn. Die is er. Het heet Assisted Docking en komt van Volvo Penta. In leuke video’s zien we een jonge vrouw een flink motorjacht besturen. Het schip nadert zijwaarts bewegend een steiger, kan stilliggen op een winderige plek en vaart kaarsrecht een box uit. De dame in de stuurhut controleert het hele schip met een enkele joystick. Op de videobeelden vanuit de lucht zien we flink wat wit schroefwater achter het schip en midscheeps. Het lijkt alsof er een boegschroef onder de stuurhut is gebouwd. De video gaat niet in op de techniek achter deze perfecte beheersing maar die roept natuurlijk wel vragen op. Is dit een gimmick die toevallig goed werkt op deze video, en is de jonge dame stiekem toch een ervaren instructrice ‘close-quarters-navigation’? 


Mooie termen

Nader onderzoek levert interessante termen op. De bediening gaat met behulp van een HMI, een mens-machine-interface. Een mooie naam voor wat we vroeger sturen noemden. Het Assisted Docking werkt (uiteraard) met gps maar daar bovenop functioneert een softwarelaag met een Dynamic Position System en een Inboard Performance System. Benamingen die nog niet veel zeggen. 


Inboard Performance System

Maar dan komen we verder. Het Inboard Performance System is geen gadget in een zwart kastje waar vooral de marketing-afdeling veel werk aan heeft. Dit is een geheel nieuwe benadering van de voortstuwing van een motorschip, bekend onder de afkorting IPS. Het systeem bestaat uit twee motoren met beide een draaibaar staartstuk buiten de boot. Deze staartstukken hebben beide twee schroeven die tegen elkaar in draaien. De schroeven bevinden zich aan de voorkant van de draaibare staartstukken. 


Verbluffende resultaten

De prestaties van deze setup zijn verbluffend. Zoals we zien kan een schip met deze twee schoeven, een in de vooruit en in de achteruit, zijwaarts bewegen. De schroeven kiezen zelf de juiste hoek. Als een schip haaks opzij kan bewegen, kan het natuurlijk ook schuin naar voren of naar achteren varen, je kunt elke beweging maken. Leuk voor in de haven maar heeft IPS ook voordelen buiten de haven? Jazeker. Het systeem blijkt ontzettend efficiënt. We moeten claims van de producent zelf misschien met een korreltje zout nemen maar de cijfers zijn indrukwekkend:

40 % langer cruising bereik
20% hogere topsnelheid
30% minder brandstofverbruik
30% minder CO2 uitstoot
50% minder lawaai
en het systeem neemt minder ruimte in

Zijn er ook nadelen? Volgens Volvo niet, maar IPS werkt alleen met twee motoren. Over de prijs hebben we het de volgende keer.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht