Eemshaven

Eemshaven verboden 

Nog geen vijftig schepen liggen er in de Eemshaven. Vissers, vrachtschepen, schepen voor de aanleg van de offshore windparken, een loodsboot en de reddingboot met de befaamde naam Dorus Rijkers. Slechts één schip is in beweging. Jachten zien we niet. Die zijn hier niet welkom. 


Flyer blijf weg

En om de ongastvrijheid nog maar eens te benadrukken bracht de havendienst Groningen Seaport onlangs een flyer uit waarin het verbod wordt uitgelegd. De Eemshaven zou volop in beweging zijn. Er varen ferry’s die op tijd moet vertrekken en grote schepen die uitstekende onderdelen van windmolens vervoeren. Zeeschepen met een diepgang van 14 meter die niet kunnen uitwijken. Ook andere schepen varen er, zoals binnenvaarders en dienstverleners. Volgens Groningen Seaport is de havenmond de ‘eerste uitdaging’ omdat stroom en wind hier regelmatig voor lastige situaties zorgen. Ten slotte wordt genoemd dat de Eemshaven aan de rand van Werelderfgoed Waddenzee en Natura 2000 ligt en daardoor niet geschikt zou zijn voor recreatievaart.

Vluchthaven

De haven erkent wel z’n functie als vluchthaven. ‘Alleen voor noodsituaties is de Eemshaven toegankelijk voor recreatievaart.’ meldt de flyer. De havendienst legt uit wat daaronder wordt verstaan: ‘averij, gewonden aan boord of extreem slecht weer. In deze gevallen zal per situatie bekeken worden of er toestemming kan worden verleend om de Eemshaven binnen te lopen en te mogen afmeren.’

Adviezen

Dan volgen een aantal adviezen voor recreanten die zich in de Eemsmonding bevinden. De eerste gaat over actuele kaarten en de recente almanak, die moeten aan boord zijn. Er wordt geadviseerd een vaarplan te maken en daarbij rekening te houden met het getij en de weersomstandigheden. Ook moet de watersporter nagaan welke marifoonkanalen relevant zijn en zorgen dat de boot in orde is.

Goed zeemanschap vanzelfsprekend

Als we deze adviezen lezen, dan begrijpen we misschien iets beter waarom de Seaport zo allergisch is voor de recreatievaart. Als er in de Eemshaven regelmatig bootjes zonder recente kaart en almanak, zonder vaarplan noch met enige kennis van de weersvoorspelling en getij in de problemen komen in de havenmonding en daarbij beroepsvaart met uitstekende windmolenwieken richting de pier drijft, dan is het begrijpelijk dat de dienst de haven dichtgooit voor dit soort brokkenpiloten. Maar de watersporters die hier varen, die komen of van zee, of vanaf het Duitse of Groninger Wad, of ze komen vanaf de Dollard en zijn onderweg naar deze bestemmingen. Bestemmingen waar het varen zonder te rekenen met het tij, navigeren op een actuele kaart en kennis van het laatste weerbericht vrijwel onmogelijk is. Dit zijn watersporters die ‘goed zeemanschap’ hoog in het vaandel hebben.

Willen

Het lijkt er meer op dat Seaport Eemshaven gewoon geen moeite wil doen voor onze groep gebruikers. We kosten tijd en leveren weinig op. Bovendien zijn we een risico. Gelukkig is de Eemshaven een verschrikkelijk lelijke, stinkende industriehaven. Al zou het mogen, dan willen we er niet eens liggen. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

2 Berichten

 • Henri Houben

  10 maanden geleden / 11 februari 2022 om 19:12 uur

  Klaas Wiersma heeft volkomen gelijk.
  Er is geen recreatie vaart die zonder de juiste kennis en uitrusting in de Eemsmonding zal gaan varen. Zonder dat zouden ze niet eens in Eemshaven kunnen komen.
  Ik heb zelf ruim een 2 jaar dagelijks op de Eems tussen Delfzijl en Borkum beroepsmatig gewerkt en heb van de recreanten alleen zeegaande jachten gezien die echt wel hun zaakjes in orde hebben.
  Niet zo als op het IJsselmeer waar soms nog autokaarten gebruikt worden.
  Wat zou je als recreant in de Eemshaven moeten doen?
  Als vluchthaven : ja, maar met beter weer gauw verder varen.

 • Peter Vink

  10 maanden geleden / 12 februari 2022 om 13:03 uur

  Eemshaven…..25 j. geleden…een en al ontbering en nu dus nog steeds. Heb daar destijds metingen aan windturbines verricht in opdracht van ECN Wind en vette bonus verkregen, niet alleen door goede oplossing technische problemen, maar meer voor het doorstaan van ontberingen, slechte koffie, tegenwerking beheerder site en paar keer urenlange opsluiting door dicht hek ondanks aanmelding.
  Een groot windpark met Amerikaanse turbines aangeschaft op hoog aangeprezen “nominaal” vermogen dat zelfs bij stormweer nooit gehaald werd, zelfs als alle wieken er aan bleven (sic).
  Om met je rugzak met gereedschap, trillingsmeters, rekstroken ed. vanaf trap buiten boven naar neuskegel te komen moest je die eerst wurgend door opening bordes zien te krijgen, na precisie stop kruien en jezelf halve meter aan armen erdoor hijsen en dan maar hopen geen stortbui of meeuwenstront op je kop te krijgentijdens plakwerk van sensoren en telemetrie systeem.
  Ondanks hekken en bewaking is het grijpgrage Grunningers toch gelukt gehele windmeetset met regenmeter en baro.meter uit 70 m. hoge meteomast te onteigenen; destijds nog geen goed werkende marktplaats om deze spullen weer terug te kunnen “kopen”.
  Een jaar later vernomen dat alle turbines vervangen zijn door Energon windturbines.
  Wat dat betreft zijn ze daar niet de enige die na gigantische strop goede keuze hebben gedaan denk aan windpark Flevoland waar ook na HMZ debacle 89 turbines binnen 10 j. vervangen zijn en het 10 m. lange bord ” Prof.Dr.Ing. Harry Kroonenberg Windpark” maar snel is weggehaald.
  Niettemin heeft deze prof het ook voor elkaar gekregen het ECN Petten aan bijna faillissement te helpen en wisten zijn directeur opvolgers het bedrijf te redden door jaren lange belofte “uw pensioen is geindexeerd” dmv een “onherroepelijk” arrest nietig te verklaren.
  De bonus van 25 j. geleden weegt niet op tegen de inmiddels 25% achteruitgang van koopkracht.
  Gelukkig verkrijgt mijn ex-werkgever weer honderden miljoenen euro’s subsidie voor nieuwe kernreactor en opslagfaciliteit…Lang leve het hoog radioactieve afval waar volgende generaties ( als die nog…..?) nog jaren plezier aan mogen beleven.

Berichtensectie gesloten.