Informatie voor de watersporter
Kasteel Nijenrode aan de Vecht

Een dag op de Vecht, vaarroute van Utrecht naar Weesp

Nadat we gisteren een prachtige route hebben gevaren, worden we wakker aan de Catharijnesingel in studentenstad Utrecht. Vandaag gaan we een stuk noordwaarts over de Vecht: de vaarroute brengt ons richting de Loosdrechtse Plassen, Hilversum en uiteindelijk Muiden.

We kwamen na de vorige vaarroute laat in Utrecht aan en hebben meteen een plekje gezocht voor de nacht. Daarom varen we eerst maar eens het beroemde rondje over de Oude Gracht en de Utrechtse Singels. We gooien los en zetten koers naar het zuiden, richting het Ledig Erf, waar we gister op de Singels kwamen. Nu gaan we onder de lange Sterrenbrug door de Oude Gracht op. Luister goed of er een scheepshoorn klinkt, dan komt er een schip van de andere kant. Laat zelf ook een keer de hoorn klinken als je de tunnel in vaart.

Door Hoog Catharijne

De Oude Gracht is de verbinding tussen de Kromme Rijn en de Vecht. Eeuwenlang was het de hoofdader van de stad. De werfkelders werden aangelegd in 1150, 27 jaar nadat de Kromme Rijn werd afgedamd bij Wijk bij Duurstede. Nu kon alle lading van de schepen gelijkvloers worden gelost en direct worden opgeslagen in de werfkelders onder de weg. De kelders hebben vaak lange gangenstelsels en een deel is bewoond. 

Bij de Stadhuisbrug moeten we weer goed luisteren of er tegenliggers aankomen. Veel cafés en restaurants worden bevoorraad vanaf het water en ook de vuilnis wordt via de gracht opgehaald. De gemeenteschepen hebben altijd voorrang. Na de Stadhuisbrug zijn er veel terrassen op de werfkelders. Maar op dit moment van de dag zijn die nog leeg. 

Na de Zandbrug vervolgen we de vaarroute op de Vecht. We hebben zicht op de Weerdsluis waar we straks geschut worden. Eerst gaan we bakboord uit voor een rondje over de Singels. Daarbij varen we over de opnieuw uitgegraven singel die nu onder Hoog Catharijne door loopt. Een stadsvernieuwing waar de Utrechters trots op zijn. We blijven net zo lang op de singel tot we weer uitkomen bij de Weerdsluis. Ditmaal gaan we wel de sluis in en verlaten we Utrecht.

Vaarroute op de Vecht

De Vecht heeft zo weinig verval, verschil tussen bovenstrooms en benedenstrooms, dat het water soms naar het noord stroomt. Maar in droge periodes stroomt het ook wel eens de andere kant op. De rivier ontstond in 600 voor Christus en was een afsplitsing van de Rijn, die nu de Oude Rijn heet en waar we eerder over richting Utrecht voeren. De Romeinen noemden de afsplitsing Fectio (Vecht) en bouwden een flink fort op de splitsing. In de Middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke verkeersader voor schepen, ze verbond de Rijn met de Zuiderzee en alle vaarwateren ten noorden van ons land. Een heroïsche geschiedenis, er is hier veel gebeurd. 

Tegenwoordig is de Vecht vooral lieflijk. Stadsbebouwing maakt plaats voor kantoren, woonwijken en industrie. Dan wordt het groener en zien we schitterende landhuizen en ‘buitens’ op de oevers. In Maarssen maken we een stop vlak voor de ophaalbrug, de Evert Stokbrug. Hier is Teds Bistro van Sanne & Michiel Huisman met lekkere koffie en taart van patisserie Holtkamp. 

Door de Kraaiennestensluis

Als we op de bakboordoever het restaurant Slangevecht zien staan, moeten we opletten. We slaan hier af naar stuurboord en gaan onder de weg door en het Kraaiennestersluisje in. Op mooie zomerse weekenddagen kan het hier flink druk zijn. Maar uiteindelijk wordt iedereen geschut. We gaan de polder in. Na fort Tienhoven komen we weer op een splitsing bij jachthaven Manten. Wij gaan nu bakboord uit, naar het noorden de Kalverstraat op.

Nu kunnen we ervoor kiezen om op de beschutte Kalverstraat tussen de bomen te blijven, of om de Loosdrechtse Plassen op te gaan. Aan bakboord zien we de lange eilandjes, dit zijn dijkjes in het water. Het zijn de legakkers waar de turf kon drogen toen de Loosdrechtse Plassen werden afgegraven. 

McDonald’s aan het water

Nadat we hebben genoten van de Loosdrechtse Plassen, vervolgen we onze tocht. Daarvoor moeten we de ingang vinden van de Drecht aan de oostkant van het meer. De ingang van de Drecht ligt ten oosten van het eiland Robinson Crusöe. Ten noorden van de Drecht zijn talloze jachthavens en campings. Er wordt hier volop genoten van de rust en de natuur. 

Bij de legakker Pampus maken wij een haakse bocht naar het noorden. De Drecht gaat nog even rechtdoor. Maar de route is hier goed aangegeven. We komen nu door Oud-Loosdrecht en als we een rommelende maag hebben kunnen we een panini of een stokje ossenworst eten bij Bar Bistro ‘t Bruggetje, open vanaf 12:00. Ook doet de unieke situatie zich voor dat de McDonalds van Hilversum zich aan het water bevindt. Daarvoor zouden we na de Raaisluis stuurboord uitgaan. Na een mijl zijn we in de Hilversumse haven. Wie al genoeg gegeten heeft, kan Hilversum overslaan: de haven heeft niet zo veel te bieden. Via het Hilversumskanaal brengt de vaarroute ons terug naar de Vecht. Sluis ‘t Hemeltje brengt ons weer op het hoofdvaarwater van vandaag. We gaan naar het noorden, richting Nigtevecht.

Nederlandse fort Boyart

Vanaf nu slingert de Vecht weer stevig door het landschap met bochten van soms meer dan negentig graden. Even na Hinderdam kunnen we de Spiegelplas op via de Zanderijsluis. Het is een prachtig natuurgebied en een stuk rustiger dan Loosdrecht. Let wel op bij het uitgooien van een anker, op sommige plaatsen is het hier wel 45 meter diep. 

Vervolgens leidt de vaarroute over de Vecht ons langs het fort Uitermeer, een rond fort omgeven door water. Een kleine versie van het Franse Fort Boyart. Bij het fort is ook een café-restaurant met een terras aan het water en zicht op de steiger. Een prima plek voor de borrel en misschien al wel het avondeten. Wie wat meer keuze wil voor het avondeten, vaart door daar Weesp. De Sluisbrug is gelukkig alleen een brug: de sluis staat altijd open. Via deze brug komen we midden in het centrum. In de kerk aan bakboord wordt het Wispe bier gebrouwen en bij Café Restaurant Aaltje staat draadjesvlees op het menu. Eet smakelijk!

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht