Informatie voor de watersporter
Header Column Bert Kuipers

Een dubbele streep door de rekening

“De werfeigenaren zijn heel sociaal. Om negen uur open, om tien uur gezamenlijk koffie drinken en om half drie nog een keer. Veel ouderen hebben hier hun boot liggen, het was heel gezellig. En nu is alles weg”, lees ik op 5 maart in het Algemeen Dagblad. In de vroege ochtend van die dag raakten in Voorburg niet minder dan honderd (..) jachten totaal verloren bij het uitbranden van de botenloods van Jachtwerf De Haas. En op 20 maart gaan er nog eens bijna twintig boten verloren bij een brand op de werf van de familie Roelofsen in Harderwijk. Zo’n beetje een maand voor het nieuwe seizoen. Een verlies in honderdvoud van geld, werk en geluk.

Want je moet maar afwachten hoeveel de verzekering zal uitkeren. Veel schippers zullen nu het seizoen moeten missen. Als ‘t er bij één blijft… Corona heeft er immers voor gezorgd dat nieuwe boten niet zo snel beschikbaar zijn, als we soms zouden willen. En mogelijk zullen een aantal booteigenaren nooit meer aan een eigen boot toekomen, omdat de werf van De Haas veel oudere motorbootvaarders onder zijn klanten telt. Een boot bezitten en onderhouden is voor een zeventigplusser één ding, maar er opnieuw één aanschaffen is op die leeftijd niet altijd even vanzelfsprekend meer. Zo zullen deze branden menig leven veranderen.

In Voorburg is de heftige brand (de link-pagina kan even op zich laten wachten vanwege het grote aantal foto’s) een vreselijke strop voor vader Jos en zoon Roel de Haas. De derde en vierde generatie die de werf samen runnen. Sinds 1921 een echt familiebedrijf met een grote sociale inslag en functie. Dat blijkt al uit de homepage en Facebook-pagina, waarop evengoed rouwkaarten van overleden klanten als cup cakes voor de verjaardag van Jos zijn te vinden. Het blijkt ook uit de korte reportage over de werf van Omroep West (Youtube) in de serie ‘Parels van de Binckhorst’.

Het bedrijf heeft in de vorige eeuw de stormachtige ontwikkeling van de watersport meegemaakt. Historische foto’s en het verhaal ‘van oud-ijzerhandel en machinesloperij tot jachtwerf’ zijn op de pagina ‘Over ons’ te vinden. Die technische inslag is nog steeds nadrukkelijk aanwezig. We lezen: “Het staalwerk is dun of misschien al helemaal doorgerot? Wij kunnen meten hoe dik het nog is en het belangrijkst, we maken al het staalwerk aan uw boot weer helemaal als nieuw…”. Hier verloochent de afkomst zich niet, en kende staal geen geheimen. Eigenaars mochten ook zelf klussen. Eén van de ongelukkige schippers: “Iedereen was aan het klussen, want in april wil je varen. Ik had mijn Saga 27 motorboot afgelopen maanden kaal geschuurd en wilde dit weekend gaan verven. Ik was bijna klaar!” Of die doe-het-zelf activiteiten – ook in Harderwijk werd druk aan de bootjes gewerkt – mogelijk iets te maken hebben met de twee branden is niet bekend. De politie doet onderzoek.

Watersporters zijn niet altijd van die even supersociale types. Dat is geen geheim. Maar bij De Haas ‘naar de boot gaan’ gaf – wie dat wilde – alle kans op wat aanspraak in een gemoedelijke sfeer. Goed voor wat gemeenschapszin, waarbij ieder mens zich tenslotte toch het meest happy voelt. Met deze brand is een werf verloren gegaan, waar de menselijke factor een grote rol speelde. Dat is een extra verlies. Tekenend voor die sfeer is het medeleven van getroffen schippers met de werfeigenaren: “Ons verlies is materieel, de werfeigenaar zag zijn levenswerk in vlammen opgaan.” Het valt te hopen dat de onfortuinlijke schippers én de twee werven – beide ‘vader-en-zoon’ bedrijven – de klap weer te boven komen. Met name omdat in ons watersportlandschap een zowat historische werf als die van De Haas voor alle type watersporters en boten van grote waarde is.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht