windverwachting

Dutch Wooden Boat Festival

Een fijn maritiem festival

Het tweede Dutch Wooden Boat Festival lijkt eindelijk door te gaan. Nog niet alle obstakels zijn van de baan maar de corona-epidemie die het houten boten festival de afgelopen jaren onmogelijk maakte lijkt deze zomer geen roet meer in het eten te gooien. Initiatiefnemer en organisator Bert van Baar is er blij mee.

Warme mensen

“Mensen van houten boten zijn warmere mensen dan die op stalen of polyster boten varen”, beweert Van Baar stellig. Als iemand dat kan weten is het Bert. Hij is al twintig jaar de drijvende kracht achter de zijn eigen Bootbouwschool. Eerst in Enkhuizen, later in Uitgeest en tegenwoordig in Den Helder. Hier leert hij cursisten om hun eigen houten boot te bouwen. Vaak gaat het om klassiek gelijnde open bootjes. Stuk voor stuk pareltjes voor het oog.

Fijn maritiem festivalletje 

Bert verheugt zich erop om een fijn maritiem festivalletje te bouwen. Bij zo’n bijeenkomst horen natuurlijk naast veel houten boten en houten boten-liefhebbers ook muziek en lekker eten. Verder denkt Bert aan een boat-jumble, een markt met tweedehands bootspulletjes die iedere bootliefhebber in zijn schuur heeft liggen. Op het programma voor de editie van 2021, die dus niet plaatsvond, stonden lezingen, presentaties en een captains-diner met muziek. Er werd zelfs een boot verloot voor het goede doel.

Genoeg ruimtes

Het festival staat in de steigers maar de lokatie is nog niet helemaal rond. Een deel van het evenement is binnen. Helaas is de oorspronkelijke festival-ruimte niet meer beschikbaar omdat hierin het gemeentehuis wordt gevestigd. Ook de kade wordt momenteel gerenoveerd. Door de werkzaamheden is het parkeerterrein afgezet en als laatste obstakel is in de week van het festival ook de kermis gepland op Willemsoord. Gelukkig heeft Den Helder geen gebrek aan pittoreske kades en panden die de maritieme geschiedenis van Den Helder ademen. 


Het Wooden Boat Festival 2022 is op 1 – 3 juli 2022

De organisatie roept eigenaars van houten boten op om zich aan te melden. Iedereen met een houten boot is welkom: grotere schepen kunnen in de haven terecht, kleine bootjes op de wal, zowel binnen als buiten. Aanmelden kan via info@dutchwoodenboatfestival.nl. Meer informatie is te vinden op de website van het Dutch Wooden Boat Festival.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X