123 stickers

Een net met fijne mazen vist niet altijd beter

Een opmerkelijk nieuwsfeit is deze maand dat de Nederlandse superjachtbouwer Heesen Yachts het Synergy Russian Sailing Team (RUS 13) sponsort. Dit Russische zeilteam doet mee aan de wedstrijden van de RC 44 Class Association. Daarvan hadden wij nog nooit gehoord. Vijf wedstrijden in Europa tussen veertien boten, waarvan vier Russen. Meer is het ook niet. Maar vast heel gezellig. De Nederlandse off shore tycoon Pieter Heerema doet ook mee met z’n boot ‘No Way Back‘. De klasse bestaat naar eigen zeggen uit een mixje van ‘leading business minds’ en topzeilers.

Wat doet een Nederlandse bouwer van motorjachten nu als sponsor van een Russisch zeilteam? Het eerste dat bij je opkomt, is dat de befaamde Brabantse werf in handen moet zijn gevallen van de Russische maffia. Maar ’t kan net zo goed zijn, dat zo’n keurig vers-gefortuneerde Rus zich bij het kopen van z’n Heesen-speeltje per ongeluk heeft laten ontvallen, dat z’n zakenvriendje ook wel eens zeilde. En hoewel hij de roebels maar met moeite weggeschept krijgt, hij de uitdrukking ‘vóór wat, hoort wat’ graag nog even in ere wilde houden. Alles kan.

Netwerken – virtueel of niet – vormen de basis van onze maatschappij. Inmiddels zijn er zoveel, dat we ze moeten stapelen. Bij voorkeur virtueel, want gedigitaliseerd kun je er nog veel meer aan. Alleen wel ten koste van overzicht, privacy en veiligheid. Het is een regelrechte paradox, maar met nog meer transparant internet, blijft er voor u en mij steeds meer verborgen. We zitten aan de grens van wat een mens kan behappen. Een beetje zoals het netwerk van de Nederlandse Spoorwegen in de winter. Het aantal en de fijnmazigheid van de netwerken dreigt ons de das om te doen.

Aanvankelijk dachten we, dat het internet ons zou helpen meer inzicht te krijgen in onze werkelijkheid. Ja, zelfs de democratie zou helpen. Het tegenovergestelde lijkt het geval. Het internet dat zich maar doorontwikkelt, helpt de chaos. Wat begon met de overzichtelijke nieuwsgroep ‘nl.sport.varen’ en het forum van ‘watersport.net’, is nu een woud aan pagina’s van nieuwsgroepen, site-forums, Facebooks, LinkedIns, en een Twitter dat maar overal vrolijk doorheen tweet. Het is lastig je weg er in te vinden. Overal staat een stukje, maar nergens staat alles.

Kranten, tijdschriften en televisiezenders dalen in oplage en bereik. Media zijn intussen zo verbrokkeld en geïndividualiseerd, dat wat ooit ‘de massa’ heette, nooit meer in één klap bereikt kan worden. De explosie van digitale communicatiemiddelen heeft ervoor gezorgt, dat iedereen in z’n eigen sub-netwerkje een deel van de werkelijkheid creëert. Een deel dat hem 24 uur per dag opslokt en weinig ruimte meer biedt aan enig overzicht.

Netwerken woekeren gemakkelijk voort, organisch en ‘onder de radar’. Niemand mist enige controle op privacy en veiligheid, totdat het fout gaat. Dat bleek deze maand maar weer met KPN’s Baby-Dump en dit bericht over het SCADA-systeem, waarmee je ondermeer vanaf je computertje thuis gemalen, sluizen en bruggen zou kunnen bedienen. Zo lek als een mandje! Moest ik toch even aan die spook-openingen denken van de Ketelbrug en de brug in Bruinisse. Het zou toch niet…?

Zo’n netwerkje van vlees en bloed als die van de RC 44 Association waarin Heesen Yachts is beland, is dan betrekkelijk onschuldig. ’t Is even wennen, zo’n motorjachtbouwer in de zeilerij, maar je ziet in elk geval nog een beetje hoe de wereld in elkaar steekt en de roebels rollen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink