Informatie voor de watersporter

Een rustig begin voor de 563 gestarte zeiljachten in de ’24 Uurs Zeilrace 2013′

Medemblik – Gisteravond tussen 19.00 en 19.45 uur startten 563 van de 611 ingeschreven boten in de 49ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen. Ze konden kiezen uit zeventien startplaatsen rondom het IJsselmeer en het Markermeer. Populairste startplaats was dit jaar Stavoren met ongeveer 69 jachten, daarna Enkhuizen Noord met 66.

Ook in Volendam (65) en Muiden (50) startten een hoop zeilers. Van oudsher zijn dit populaire startplaatsen, maar vooral door de heersende zuidwestenwind. De wind is nu pal oost en daardoor was de Friese kust en Enkhuizen favoriet. De deelnemers op het Markermeer zullen hun rakken zorgvuldig moeten kiezen om niet tegen de oostenwind in te hoeven kruisen om uiteindelijk bij Enkhuizen naar het IJsselmeer te moeten schutten. Het minst aantal deelnemers (3) werd in Durgerdam weggeschoten.

Goede weervoorspelling
In tegenstelling tot vorig jaar toen de boten over de startlijn dreven en uren over het eerste rak deden, waren alle boten nu vlot weg. De deelnemers zeilden in een mooie avondzon, met temperaturen boven de twintig graden en met een wind van ongeveer 3 Bft. De weervoorspelling voor de hele Delta Lloyd 24-Uurs zeilrace is goed. De wind blijft oostelijk, rond de 3 – 4 Bft. Op de Waddenzee wordt iets meer wind verwacht, zeker zaterdag overdag. Het blijft overwegend zonnig met temperaturen boven de 20 graden overdag en een niet al te koude nacht. Ideaal weer dus voor een race die 24 uur duurt.

De laatste jaren kampte de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace met harde wind en veel regen. Vorig jaar zat het venijn in de staart en waren er tijdens de finish enorme hoosbuien met forse windstoten. De organisatie van de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace telde gedurende de 24 uur behoorlijk wat uitvallers. Nu is ze enorm blij dat er eindelijk rustig weer is voorspeld. Het is al jaren heftig weer geweest tijdens het wedstrijdweekend. De organisatie hoopt dan ook dat alle deelnemers de wedstrijd kunnen uitvaren en dat iedereen morgen in Medemblik aankomt. Zoals altijd zal dat weer een spectaculair gezicht zijn als ongeveer zeshonderd boten tussen 19.00 en 20.00 uur finishen en tegelijkertijd Medemblik binnenvaren.

Strijd tussen vader en zoon
Vader Henk en zoon Remco Sol voeren jaren met elkaar en wonnen samen menig Delta Lloyd 24-uurs Zeilrace. Nu strijden ze behalve tegen het veld ook tegen elkaar. Henk Sol zeilt op een Winner 12.10, zoon Remco op een Winner 9.00. Beiden hebben een team van Groningse studenten aan boord en Henk heeft als troef ook nog zijn jongste zoon Guido aan boord die net wereldkampioen FJ is geworden. Henk Sol: ‘We zijn allebei in Enkhuizen Zuid gestart. Daar zat toen meer wind, maar we zijn al snel naar het noorden geschut. Naar verwachting zal daar de verdere wedstrijd meer wind blijven. Andere jaren gingen we al snel naar de Wadden, maar dat is tactisch nu niet handig. Met die oostenwind kom je niet meer terug. Dus blijven we op het IJsselmeer.”

De taakverdeling was jarenlang dat vader Henk de navigatie en tactiek deed en zoon Remco bovendeks het commando voerde. Henk zat uren te puzzelen aan de navigatietafel en kwam soms niet eens bovendeks. Nu moet Remco het zelf uitvogelen. Henk: ‘Maar we hebben samen van te voren wel uitgedacht wat de beste tactiek zou zijn. We varen ieder onze eigen race, maar waarschijnlijk wel dezelfde rakken.”

Finish
Zaterdag eind van de middag en begin van de avond zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen. Op de site van de zeilrace zullen gedurende de hele wedstrijd updates verschijnen.

Meer informatie www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht