Informatie voor de watersporter

Eerste IMOCA 60 nieuwe stijl ‘Charal’ in Bretagne onthuld

Port-la-Forêt (Frankrijk) – Bij de werf CDK Techonolgies in Bretagne is afgelopen week de eerste IMOCA 60 te water gelaten die geheel ontworpen is rond z’n twee foils. De boot van sponsor Charal valt vooral op door zijn hydro- of misschien wel aerodynamische voorsteven, hoewel de foils op de IMOCA de boot volgens de klasse regels alleen deels mogen liften en niet laten ‘vliegen’. Hoofdoel is met deze IMOCA nieuwe stijl de Vendée Globe van 2020 te winnen.

Het VPLP-ontwerp is tot stand gekomen met inbreng van het Charal Sailing Team van de Franse zeiler Jérémie Beyou, derde in de Vendée Globe 2016-17. De monohull lijkt met zijn forse foils bijna zo breed als een multihull, mede omdat de twee foils niet tegelijk ingetrokken kunnen zijn.

Omdat de boot (2,2 ton) niet mag ‘vliegen’, maar snelheid moet maken op z’n foils (dus minder op z’n achterkant hoeft te planeren) is de romp naar IMOCA-begrippen ook revolutionair. De achterzijde is gesloten en veel ronder om het ‘natte oppervlak’ tot een minimum te beperken. De beschermde kuip (hoe langer hoe meer een echte ‘cockpit’) is zo aangepast dat de schipper al z’n handelingen vanaf deze werkruimte kan uitvoeren. Van het bedienen van de lieren tot het navigeren. Voor de rest is de leefruimte beperkt tot 4m2… De boot zit vol met sensoren in een glasvezelnetwerk, die de zeiler permanent op de hoogte houden van de staat van het vaartuig. Het voordek is geminimaliseerd. Het maximale zeiloppervlak bedraagt 1,185 m2 (d.i. het oppervalk van zes tennisbanen). (Nauticlink, www.charal.fr)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht