windverwachting

“Eiken uit Denemarken was geliefd onder zestiende-eeuwse scheepsbouwers…”

foto: De Willem Barentsz
foto: De Willem Barentsz
Harlingen – In Harlingen wordt het schip herbouwd waarmee Willem Barentsz in 1596 van wal stak om de noordelijke doorvaart naar Azië te verkennen. De Stichting Expeditieschip Willem Barentsz wil het origineel zo dicht mogelijk benaderen en gebruikt daarom zoveel als mogelijk dezelfde materialen als de scheepsbouwers in de zestiende eeuw.

In ruil voor een leveringscontract sponsort de Houtcompagnie Almenum een deel van het schip, dat grotendeels wordt opgebouwd uit Deens eikenhout. Dezelfde sponsorconstructie past directeur Nick Faber toe bij andere bouwprojecten.

De Houtcompagnie werd in 1910 opgericht door Nicks opa, die een molen had in Franeker en nog op de wind zaagde. In het waterrijke Friesland groeide de scheepsbouw uit tot een grote afnemer. Die reputatie zorgde er een generatie later voor dat Nicks vader mede-initiatiefnemer en ‘hofleverancier’ werd van het project dat de herbouw van het zeventiende-eeuwse VOC-schip Batavia realiseerde.

Nick Faber is trots dat hij op zijn beurt kan bijdragen aan de herbouw van een roemrucht schip uit de vaderlandse historie. De replica van Willem Barentsz’ schip wordt gebouwd om de herinnering levend te houden aan de barre tocht naar het noorden en de heldhaftige overwintering op Nova Zembla. Voor het schip leverde de Houtcompagnie kosteloos de kielbalk en de voorsteven. In ruil voor die sponsoring mag het bedrijf al het hout leveren dat voor het schip nodig is. (Cobouw, www.dewillembarentsz.nl)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X