Eindelijk valt Volvo Ocean Race vloot om wille van strategie uit elkaar en ontstaat er spanning

Hilversum, Alicante – Team Brunel en Team SCA hebben in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race een opmerkelijke keuze gemaakt. Terwijl vier boten op weg naar eindpunt Auckland de kortste route aanhielden, bogen de Nederlandse deelnemer en de internationale vrouwenboot vlak voor het passeren van de Filipijnen plots in noordelijke richting af, precies de verkeerde kant op.

De actie van Brunel en SCA op de Zuid-Chinese Zee betekent dat zij zo’n 300 zeemijl extra af te leggen krijgen. Beide teams denken echter door een gunstigere wind toch eerder de finish in Nieuw-Zeeland te bereiken.

Uit het Brunel-persbericht:

Nadat alle boten in drie dagen van China naar de Filipijnen gezeild waren, bleek dat er voorbij de Filipijnen weinig wind voorspeld werd. Tevens zouden we hier de krachtige Kuroshio stroom, met meer dan 4 knopen, tegen krijgen. Daarom besloten Bekking en navigator Andrew Cape om een andere weg in te slaan. “Waarom gaan we naar het noorden,” was ook mijn eerste rustige reactie tegenover onze schipper. “Ben je dronken?” vervolgde ik iets minder rustig.

Omdat onze goedlachse schipper geen druppel alcohol drinkt en er aan boord sowieso alleen water te vinden is, moest het echter om een bewuste actie gaan. “Het doel is om eerst 300 mijl naar het noorden richting Taiwan te varen, om vervolgens met een lange boog om het windstille gebied heen te varen,” antwoordde Bekking rustig.

Toch lijkt het op jouw Volvo Ocean Race-app alsof we een beetje aan het flierefluiten zijn. De afstand naar Auckland en onze concurrenten wordt immers steeds groter. “Toch linke soep hoor,” hoor ik je denken. “Als die andere boten wel wind hebben, dan varen ze jullie helemaal zoek.” Alle zeilers van Team Brunel staan echter vierkant achter het besluit van hun schipper en navigator. “Dit maakt het interessant,” zegt Rokas Milevičius. “Wie niet waagt, die niet wint”. Bouwe Bekking is ervan overtuigd, dat nog voor het passeren van de evenaar, de investering van 300 mijl goedgemaakt is. (NOS, Brunel Sailing, Volvo Ocean Race)