Op 6 november start het Europees kampioenschap in de Nacra17, de olympische mixed multihull discipline. Dit eerste grote toernooi na de Olympische Spelen in deze spectaculaire foilende zeilklasse wordt georganiseerd in Sferracavallo, Sicilië, Italië. Willemijn Offerman en Scipio Houtman zijn de enige Team Allianz leden die aan de startlijn verschijnen. Na de Spelen zal het veld met deelnemers er anders uitzien, met teams die stoppen, wisselen of nog rust nemen. Met andere woorden, tijd voor nieuwe kampioenen.
Net terug van de Women’s America’s Cup
Willemijn Offerman zeilt sinds het WK 2023, namens Team Allianz, met Scipio Houtman in deze discipline. Het team had, met deze korte aanlooptijd, geen doelstelling voor de Olympische Spelen van 2024. Die eer ging naar Laila van der Meer en Bjarne Bouwer. Deze periode is echter wel gebruikt om, onder begeleiding van coach Kostas Trigonis, een succesvolle inhaalslag te maken. Trigonis is een ervaren Griekse coach die voor deze periode was ingehuurd om dit groeiproces te begeleiden. Tijdens dit EK Nacra17 worden Offermans en Houtman begeleid door interim-coach, in dienst van het Watersportverbond, Kaj Böcker.
Willemijn Offerman heeft dit najaar Nederland al vertegenwoordigd op de allereerste Women’s America’s Cup in Barcelona. Met het team van JaJo Dutch Sail plaatste Offerman zich, zeer verdienstelijk, voor de halve finale. Offerman vormde een team als stuurvrouw samen met stuurvrouw Odile van Aanholt en trimmers Annette Duetz en Arrianne van Loosdrecht. Kortom Offerman deed in die America’s Cup nog meer ervaring op in het varen en foilen op hoge snelheden, in dit geval, in de foilende AC40’s.
Offerman kijkt uit naar dit EK waar veel goede teams aanwezig zijn, maar niet alle.
“We zitten vlak na de spelen en na de de America’s Cup. Afgelopen maanden heb ik een combinatie gedaan van America’s Cup racen en de Nacra. Dus veel geleerd op hele hoge snelheden en veel foilen. We staan er goed voor, net ook een paar hele goede trainingsdagen gehad. We hebben er veel zin in.”
Het team streeft naar een aansprekend resultaat. “We zijn op zoek naar een A-limiet prestatie,” zegt Offerman.
Het Watersportverbond en NOC*NSF geven op de eerste dag van het EK aan wat deze limiet is, op basis van het definitieve deelnemersveld.
Format
De wedstrijdleiding begint de races met een ‘reaching start’, met tien boten, zijnde de helft van het veld. Met andere woorden een start die, niet tegen de wind in is, maar met de wind van de zijkant; halve wind, zoals dat heet. De snelheden liggen dan direct heel hoog. Als het foilen wordt, bereiken de teams snelheden van ongeveer 27 knopen, iets van 50 km per uur. Een spectaculaire start.
Dit format wordt nu getest, zoals dat mogelijk voorgesteld kan worden voor de Olympische Spelen van 2028. Dit met de wens om de sport aantrekkelijker en begrijpelijker te maken. Om de uiteindelijke winnaar te bepalen wordt gebruik gemaakt van het match race format. Dat wil zeggen een finale met de twee hoogst geplaatsten, die het tegen elkaar opnemen in een match voor het goud.
Offerman is enthousiast en benieuwd naar het format. “De reaching start is supermooi. Maar dat brengt echt andere dingen met zich mee, waarbij de snelheden heel erg hoog liggen en ons eerste rak wordt dan voor de wind en daarna pas een kruisrak (tegen de wind in red.). Dit is gewoon heel cool, dat belooft wat.”
Voor meer informatie: nacra17.org (Engels)
Foto’s: Sail Energy
Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.