123 stickers
Elan Yacht’s Nieuwste De E6, 47 Voets Performance

Elan Yacht’s nieuwste: de E6, 47 voets performance

Met de komst van de E6 komt er een eind aan de geruchten in de zeilerswereld over een nieuwe performance cruiser van Elan. 

·      Elan heeft een nieuw performance jacht: de E6

·      Afmetingen

o   Lengte over alles: 15.30m 

o   Romplengte 14.10m 

o   Gewicht 11.25 ton 

o   Zeilopp. Aan de wind: 122 m

·      De architect is Humphreys Yacht Design

·      De composieten zijn van Gurit (bekend van Imoca bouwers)

·      Design door Pininfarina (van o.a. Wally) 

·      Van stapel in januari 2022

·      Proefvaren journalisten maart 2022 in Slovenië

·      Open werf dagen voor prospects vanaf april 2022

·      Deck lay out en ergonomie bepaald door Olympisch zeilteam

·      Beschikbaar met elektrische aandrijving

·      Nog leverbaar in 2022

Humphreys Yacht Design deed het ontwerp samen met composiet specialist Gurit. De E6 werd een licht, stijf maar ook sterk en duurzaam jacht. Gurit is hofleverancier voor de Imoca 60 klasse, gespecialiseerd in sterke composietbouw. De nieuwe Elan E6 is het vlaggenschip van de Elanvloot, samen met de GT6 (een meer op toeren gericht jacht, op basis van dezelfde romp).  

De E lijn van Elan vertegenwoordigt de snelle kant van de range. Als een van de eersten om de nieuwste off shore technieken toe te passen heeft de werf een naam hoog te houden.  

De harde kimmen, dubbele roeren en de torpedo kiel weet ze met haar schaapskleren niet te verhullen. De E6 wil vooruit en mikt op serieuze zeilers die een hoog afwerkingsniveau en superieure zeileigenschappen eisen, maar gezin of vrienden moeten ook mee. Comfort benedendeks mag dus niet ontbreken.  

Moderne materialen maken tegenwoordig de combinatie van comfort, snelheid en luxe mogelijk. Humphreys, Gurit en Pininfarina leggen de lat hoog met deze high- tech composietbouw. 

Quote Elan CEO

“De E6 was een uitdagend project en de ontwerper pushte ons naar een nieuw level qua ontwerp en techniek”, aldus Marko Škrbin, CEO van Elan’s nautische afdeling.  “Maar toch, het brengt ons eigenlijk ook meer terug naar waar het allemaal mee begon: snelle zeiljachten. Het voordeel van de huidige techniek is dat die nu veel luxer zijn”.  

Omdat het oog ook wat wil: Pininfarina

“If she looks right, she probably is right”, aldus een oud Engels gezegde onder zeelieden. Pininfarina mocht die looks bepalen. Als ontwerper van enkele van de mooiste (vinden wij) Ferrari’s tekenden zij ondermeer de Wally 101, Persico F70 en de Tango Wallycento jachten. 

Niet zomaar een lekker ding

Achter die fraaie lijnen zit echter wel één van de lichtste, snelste en stijfste 47 voeters met volledig interieur op de markt. Een belangrijke bijdrage daaraan werd geleverd door Humphreys Yacht Design, die een nieuwe romp ontwikkelde door gebruik van hun CFD (computational fluid dynamics) programma zodat -met behulp van VPP (velocity prediction programs)-  precies kon worden voorspeld welke lijnen het meest efficiënt zijn. Een goed dragend achterschip voor ruime windse koersen en een schip wat onder helling lang symmetrisch blijft: let op de knikken net boven de waterlijn! Het dubbele roer aan lij staat dan eigenlijk midscheeps, vanuit Neptunus’ oogpunt. De E6 is razendsnel aan de wind! 

Quote Humphreys

“De kunst is om het schip zo te ontwerpen dat ze ook bij hogere laadgewichten (bagage) goed door blijft lopen. Ik denk dat dit bij de E6 goed is gelukt”, aldus een tevreden grijnzende Humphreys senior. 

Technologie van Gurit

Elan was één van de eerste jachtbouwers die volledig in vacuüm infusie bouwde. Haar 3D VAIL proces lamineert echter ook de appendages en lokale versterkingen in één werkgang mee, dus als één geheel in plaats van los aangelijmde stukken. Stijfver en sterker! De kennis van Gurit is wat dat betreft goud waard: de rompen, foils en andere high load onderdelen van ondermeer de Imoca 60’s uit de Vendée Globe Race worden met hun composiet materialen gebouwd. 

Ergonomie

Hoewel prima short- en single-handed te zeilen, is de deck lay out van de E6 bedoeld voor een bemanning die de laatste tiende knoop uit de boot wil persen. Zes paar Harken lieren staan daarvoor tot uw dienst. Door te testen met een Olympisch zeilteam is een lekker werkbare kuip ontstaan. Dat neemt niet weg dat er -optioneel- een koelbox, extra bakskisten en zelfs een grill in de kuip kunnen worden toegevoegd. Samen met de keus uit twee formaten zwemplatformen heeft niemand door op een volbloed renpaard te zeilen.  

Interieur

Ook met het optionele licht gewicht interieur van Okoume biedt de E6 benedendeks het comfort van thuis. Ergonomisch onder zeil en luxe in de haven. Magnetron, espressomachine, hard gaan hoeft geen comfort te kosten.  

Waar te zien / zeilen?

De eerste E6 loopt in januari 2022 van stapel. In maart wordt het schip in Portorož aan de Adriatische kust aan de pers getoond. Daarna zijn potentiële kopers welkom. De eerste orders zijn al geplaatst maar deE6 is nog leverbaar eind 2022. 

Elan wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Northfleet, die een ieder graag uitnodigt om in Slovenië met de E6 te komen proefvaren. De E5 en E3 zijn gewoon in Nederland te bezichtigen. 

Foto: Elan Yachts

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X