Informatie voor de watersporter

Electrische Henley28 genomineerd voor Boot van het Jaar verkiezing

Dit voorjaar leverde Menken Maritiem twee Henley28’s op. De doelstelling om electrisch varen op een hoger niveau te tillen is ruimschoots geslaagd. De nominatie is een mooie erkenning voor deze innovatieve launch met 8,56 meter lengte.

“Wij leveren al 27 jaar boten met het “Duim-effect”. Dit geldt ook weer voor ons nieuwste model, de Henley28.” stelt Bernard Menken trots. “Lengte loopt, is een oude spreuk uit de zeilerswereld. Deze 28 voeter loopt 8 kilometer per uur bij een ongekend lage energieopname van 1350 Watt. En als je met 6 kmh door de stad vaart gebruik je slechts 650 Watt.” vervolgt Bernard. “En alles wat je niet verbruikt, hoeft je ook niet aan accu’s mee te zeulen.”

De Henley28 wordt als eerste boot ter wereld met de gepatenteerde Blow-Top geleverd. Dit opblaasbare frame maakt een einde aan te strakke buiskappen, RVS hekken aan dek en irritatie bij het afsluiten van de boot. Met Tom Schot werkte Bernard ruim drie jaar aan deze innovatie. Op YouTube laat de Henley28 haar buiskap eenvoudig zakken om onder een brug door te varen. Na de brug is ze in no-time weer opgeblazen.

Scheepsbouwkundig ingenieur Martin de Jager is al sinds 1996 de vaste ontwerper van alle motorboten van Menken Maritiem. “Het was een mooie uitdaging om speciaal voor electrisch varen een compleet nieuwe boot te mogen ontwerpen.” zegt Martin. “We hebben ons laten inspireren door de Engelse Theems-launches en Canadese stoomboten van rond 1900. Mooi aansnijden, mooi meenemen en vooral mooi loslaten van het water waren kenmerkend voor deze boten. Maar de Henley28 is een compleet nieuw ontwerp met comfort en gebruiksgemak voor vandaag en morgen.”

Het team van Menken Maritiem is apetrots op de Boot van het Jaar nominatie. “Met de Piet Hein sloep brachten we in 1997 een sloep op de markt die ongekend populair werd.” zegt Bernard. “The CAB was eigenlijk de eerste tender: geen kabelaring, ronde kont of overnaadse romp. Maar wel een eigen gezicht. Met de Newport Bass legden we een toonaangevende kajuitsloep neer en iedereen vindt onze Flyer33 een oogstrelende daysailer. De Henley28 past perfect in dit illustere rijtje.”

Met ruim 1000 gebouwde boten is Menken Maritiem een van de toonaangevende bouwers. “We maken het grootste verschil door Martin de ruimte te geven iets moois te ontwerpen. Hij heeft 30 jaar ervaring als engineer en architect. Daar kan ik als bouwer natuurlijk niet tegenop.” zegt Bernard. “We horen vaak van onze klanten terug dat ze complimenten krijgen over hun boot. Dat komt terug op design en engineering. Ook met de Henley28 zit het met het ‘Duim-effect’ wel goed.” besluit Bernard.

Voor meer informatie: menkenmaritiem.nl

Foto: Menken Maritiem

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht