Informatie voor de watersporter

Elektrische vliegende passagiersboot zonder voetafdruk debuteert in Venetië: Candela P-8 Voyager

De volgende generatie elektrische passagiersboten vliegt met hoge snelheden boven het water. De nieuwe Candela P-8 Voyager, die vandaag in Venetië wordt onthuld, laat zijn passagiers geruisloos en comfortabel door wake-sensitive gebieden of over kwetsbare koraalriffen varen, zonder een spoor na te laten.

Conventionele speedboten – zoals taxiboten of jachttenders – hebben grote verbrandingsmotoren en verbruiken enorme hoeveelheden benzine. Doordat hun rompen water verplaatsen, worden golven gevormd die kustlijnen eroderen en schade toebrengen aan koraalriffen en andere gevoelige ecosystemen. Andere problemen zijn olielozingen, emissies en geluidshinder. Volgens rapporten over het Great Barrier Reef kan het lawaai van bootmotoren er zelfs toe leiden dat vissen voortijdig sterven door stress.

Hoewel de negatieve effecten van motorboten algemeen bekend zijn, is er geen duurzaam alternatief – dat wil zeggen, tot nu toe.

Laat geen sporen achter
Geruisloos over het water glijdend, laat Candela’s P-8 Voyager nauwelijks een spoor achter op het wateroppervlak. Zijn hydrodynamisch gevormde folies vormen een minuscuul zog van 5 cm hoog dat nauwelijks waarneembaar is voor zeedieren of erosie veroorzaakt op stranden of koraalriffen. Toch haalt hij met zijn Candela C-POD motor op volle toeren een topsnelheid van 30 knopen en heeft hij bij kruissnelheid een bereik van 50 zeemijl – hij gaat sneller en verder dan welke andere elektrische boot ook. En hij hoeft ook niet af te remmen voor golven: Een golving van 2 meter zal nauwelijks merkbaar zijn voor passagiers die genieten van het landschap vanuit hun panorama hut met airconditioning.

De P-8 Voyager wordt in Zweden gebouwd met Candela’s revolutionaire computergestuurde foils, of onderwatervleugels, die het energieverbruik met 80% verminderen in vergelijking met traditionele motorboten. Glijdend boven de wrijving van het water, verbruikt de P-8 Voyager slechts ongeveer 25 kW van zijn Candela C-POD motor bij een snelheid van 20 knopen.

De draagvleugels zijn de sleutel tot het bereiken van een grote actieradius en hoge snelheid in elektrische boten – de P-8 Voyager heeft een 2-3 keer grotere actieradius dan elke andere elektrische speedboot – maar de grote zegen van de technologie is voor het kwetsbare mariene milieu en zijn bewoners.

– Van Venetië tot de Bahama’s is het absurd om in prachtige en kwetsbare ecosystemen te varen met speedboten die 200 liter benzine per uur verbranden en enorme golfslagen maken. Met de Candela P-8 Voyager wilden we een compromisloze elektrische ontdekkingsboot maken. Je hebt de prestaties, kunt ruim 2 uur cruisen, maar er is vrijwel geen negatieve impact op het milieu, zegt Erik Eklund, Candela’s Chief Executive of Commercial Vessels.

Revolutionaire prestaties
De P-8 Voyager is speciaal ontwikkeld om ‘s werelds vloot van kleinere en snelle passagiersvaartuigen met verbrandingsmotor – jachttenders, taxi’s en rigid inflatable boten – te vervangen.

Candela, een in Stockholm gevestigd techbedrijf dat in 2014 werd opgericht, staat bekend om zijn revolutionaire hydrofoiling elektrische vaartuigen. Van de Candela C-8 vrijetijdsboot (die ook debuteert op de Salone Nautico in Venetië) tot de vliegende elektrische veerboten voor de stad Stockholm, is het Zweedse maritieme technologiebedrijf het vervoer over water aan het herdenken en herdefiniëren.

Het C-FOIL draagvleugelsysteem op de Candela P-8 Voyager werd ontwikkeld door de meer dan 50 ingenieurs van Candela met ervaring in de drone-, ruimtevaart- en software-industrie. Bij 16 knopen verandert de Flight controller aan boord automatisch de invalshoek van de folie om de lift te leveren die nodig is om op te stijgen. Eenmaal in de lucht vertrouwt de Flight controller op verschillende sensoren om de golfhoogte te meten en te zorgen voor een soepele vlucht, zelfs in ongunstige omstandigheden. Het systeem reageert in real time – aanpassingen aan de rolhoek, de neusstand en de hoogte worden 100 keer per seconde gemaakt – en kan vliegen in een chop van 4 tot 5 voet zonder dicht te slaan.

– Je krijgt de zeewaardigheid van een 100-voet schip in een 28-voet. Schermvliegen bij slecht weer zal de ultieme natuurervaring zijn. Geniet van het dramatische landschap, brekende golven en alles, terwijl je er veilig overheen vliegt in absolute stilte. Dit is een nieuw niveau van luxe dat, durf ik te zeggen, nog nooit is ervaren op zee, zegt Erik Eklund.

Nul impact – nul onderhoud
Candela’s ultra-compacte Candela C-POD motor werd speciaal ontwikkeld voor de hydrofoiling vaartuigen van het bedrijf. Dubbele, ondergedompelde motoren drijven rechtstreeks tegengesteld draaiende propellers aan. Er is geen overbrenging, en dus geen lawaai, geen olie, geen koelvloeistof – en geen noodzaak voor onderhoud. De C-POD kan 3.000 uur zonder onderhoud draaien, waardoor de P-8 Voyager een goede keuze is voor exploitanten op afgelegen locaties waar technici schaars zijn. Bij het aanmeren trekken de draagvleugels zich terug in een uitsparing in de romp om aangroei van zeewater te voorkomen. De P-8 Voyager is volledig aangesloten en wordt OTA geüpdatet, zodat de 24/7 servicedienst van Candela probleemoplossing op afstand kan uitvoeren.

Voor commerciële exploitanten zijn de kosten van belang. Dankzij de draagvleugels kost het opladen van de batterij van de P-8 Voyager – die een bereik heeft van 90 km bij 20 knopen – ongeveer 10 euro/dollar. Dat is een fractie van de kosten van het tanken van een benzineslurpende rib of watertaxi in de 28-voet categorie.

– We wisten dat het serviceaspect belangrijk was voor commerciële ondernemers om elektrisch te gaan varen. Het maakt niet uit of je een taxibedrijf runt of een kapitein van een superjacht bent – ons doel is om het onderhoud tot een minimum te beperken en om te zorgen voor probleemloos eigendom, zegt Erik Eklund.

Voor meer informatie: candela.com (Engels)

Foto: Candela

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht