En de winnaar is…

Het heeft even geduurd maar we weten eindelijk wie de winnaar is van de jaarlijkse Mirabaud Yacht Racing Image, de mondiale fotowedstrijd voor wedstrijdjachten. De jury heeft gekozen voor de foto van de franse zeiler Jérémie Beyou vlak voor de finish van de Vendée Globe, de nonstop solo rond de wereld wedstrijd.


Zwart schip

De keuze voor deze foto kan gerust bijzonder worden genoemd. We zien een zwart schip gefotografeerd van de achterkant. Er zijn weinig golven en er is geen zon. Geen wilde spetters, geen indrukwekkende zeilen, geen zonnebrildragende zeilers… 

Ogen, hoofd, lichaam

Toch houdt de foto je aandacht. En dat komt door het gezicht van de zeiler. Die kijkt je zeer indringend aan. Het hele schip gaat scheef door het water, of beter over het water want de foil tilt de romp wat omhoog. Maar het hoofd van de mens in beeld staat precies horizontaal. Een stukje menselijkheid in een zwarte zeilmachine. Naast het hoofd toont ook het lichaam de menselijkheid aan boord. In de ene hand houdt Jérémie z’n mobiele telefoon vast. Met de andere leunt hij op de schoot. Het zeilen kan hem even weinig schelen.

Het verhaal

Dan het verhaal achter deze foto. Beyou is net 89 dagen aaneengesloten alleen geweest. Hij ziet hier voor het eerst sinds drie maanden weer mensen. Hij hoopt op vrienden of familie, je ziet hem zoekend turen. Maar het eerste wat deze solozeilers zien zijn fotografen, zoals Loïc Venance die deze foto nam.Beyou komt als dertiende over de finish met zijn schip Charal, misschien wel het snelste schip van de vloot. Een geweldig resultaat gezien de gebeurtenissen vlak na de start van de wedstrijd. Beyou won veel van de voorbereidende wedstrijden en lag na de start mooi in de kopgroep. Tot hij op dag drie een onbekend drijvend object raakt met een van zijn roeren. Zwaar gedesillusioneerd keert hij terug naar de starthaven Les Sables ‘d Olonne. Daar staat een team van de beste botenbouwers klaar en voordat hij voet aan wal zet is de reparatie al begonnen. Negen dagen na de start is de boot opnieuw wedstrijdklaar. Jérémie moet kiezen, gaat hij een inhaalrace varen zonder enige kans op een overwinning? Inmiddels is de aandacht in Frankrijk zo groot dat hij eigenlijk geen keuze heeft. Dus begint hij als allerlaatste van de 33 boten. Van kanshebber naar de grote verliezer. Toch zeilt hij een fantastische race en haalt 20 deelnemers in. En hier gaat ie dus over de finish.

Het is een mooie foto met een geweldige gelaagdheid. Maar of dit nu de allerbeste foto is van alle ingezonden beelden? Ik denk dat we daar nog lang over kunnen praten. Op naar de Mirabaud Yacht Racing Image van 2022. Een jaar zonder Vendée Globe. 

Foto: Loïc Venance (winnaar)

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin