Informatie voor de watersporter

‘Engelandvaarders’ moeten nog even wachten op begeleidingsschip Urania

Hellevoetsluis – Zo ging het in 1943 niet. Uitgeleide gedaan door een handen schuddende burgemeester, schreeuwende fotografen en vrolijke sympathisanten verliet een replica van de eerste Engelandvaardersboot donderdagmiddag de haven van Hellevoetsluis. Een missie met een ernstige ondertoon.

Epco Ongering en Tije Brandsma van De Telegraaf Vaarkrant kwamen in september op het idee de barre tocht over te doen. „Om jonge mensen te laten zien dat leeftijdsgenoten ruim 70 jaar geleden gevaarlijke ondernemingen opzetten om vrijheid te verwerven die we in 2014 als vanzelfsprekendheid ervaren.”

Vier mannen en twee vrouwen begonnen gisteren in replica Yvette II aan een ‘replica’ van de tocht. Met dit verschil: het weer was goed, en marineschip Urania is binnenkort bij de hand voor het geval er problemen ontstaan. En omdat de Urania vertraging heeft, ligt de Yvette II voorlopig in de haven van Stellendam te wachten (Reformatorisch Dagblad, ‘Klaar voor vertrek’- De Telegraaf Vaarkrant, ‘Daar gaan ze!’ – De Telegraaf Vaarkrant, Live-verslag van de tocht)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht