Informatie voor de watersporter

Engelsman Alex Thomson eindigt met zijn boot Hugo Boss als derde in de Vendée Globe 2012-2013

Alex Thomson / HUGO BOSS / aankomst / foto Christophe Favrea
Alex Thomson / HUGO BOSS / aankomst / foto Christophe Favrea

Les Sables d’Olonne (F) – Na Ellen MacArthur haar tweede plaats in 2000 en Mike Golding’s derde plaats in 2005, is Alex Thomson de derde Engelsman ooit, die is geeindigd op een podiumplaats van de Vendée Globe, gemiddeld toch een Frans feestje. Woensdagochtend om 8 uur, 25 minuten en 43 seconden (CET) finishte Thomson na de wereld te hebben omzeild in 80 dagen, 19 uur, 23 minuten, en 43 seconds. Dat is nog wel bijna vier dagen sneller dan het oude record van Michel Desjoyeaux in 2009. Na twee eerdere pogingen is het de eerste keer dat Thomson deze zwaarste race in de zeilsport uitzeilt.

De Engelsman deed er bijna drie dagen langer over dan de winnaar François Gabart en de tweede plaats Armel Le Cleac’h. Een deel van het venijn zat ‘m voor Thomson in de staart. Hij kreeg in de Golf van Biskaje 48 uur lang zwaar weer te verduren. Bij de finish stond er nog wel een swell van twee tot vier meter, maar was de wind teruggevallen tot 20 knopen.

Er zijn nog negen deelnemers op zee, onder wie ook nog steeds de voormalige nummer drie Jean-Pierre Dick, die het sinds een week zonder kiel moet stellen, maar op z’n ballasttanks toch nog langs de Portugese kust de finish probeert te halen.  De laatste, de Italiaan Alessandro Di Benedetto, heeft nog ruim 4000 mijl te gaan en zal pas over een paar weken finishen. (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013 met Tracking positiesNieuwsDerde plaats voor Alex Thomson)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht