Eredivisie Gekte

Het bureau Marvin & Miles verzorgt al sinds enkele jaren de publiciteit voor de Delta Lloyd Kernploeg van het Watersportverbond. Dat bureau, waarvan eigenaar Simon Keijzer in het verleden twee jaar verantwoordelijk was voor ‘de communicatie‘ van voetbalclub Ajax, heeft sportsponsoring en media als specialisme. Zo nam het ook voor een deel de organisatie van de succesvolle Volvo Ocean Race stop-over in Scheveningen op zich. Sinds enkele maanden zet dit professionele bureau haar schouders nu onder de eigen ‘Eredivisie Zeilen‘.

Wát, ‘Eredivisie’ Zeilen? Ja echt, zo heet het nieuwe kampioenschap zeilen tussen clubs. Naar Duits voorbeeld. Men heeft bedacht dat zeilwedstrijdjes tussen teams met ‘club-eer’ een extra dimensie zouden kunnen toevoegen aan de sport. Een paar weken geleden is het evenement getest en goed bevonden. Zelfs excellent door organisatie en winnaars. Een niet aflatende stroom persberichten werd de wereld ingestuurd. Waarin stond hoe sponsor SAP de zeilers in hun ‘Big Data’ ging vangen, de voorzitters van de verenigingen zich nu al ‘verknocht‘ (..) toonden aan de Eredivisie, en dat Wietze Zetzema, schipper van de winnende vereniging Uitdam, en medebedenker van deze Eredivisie, het test-evenement ‘een advertentie voor de zeilsport’ noemde. Hij had het hele wedstrijdweekend ‘zijn gelijk gehaald’. En natuurlijk last but not least: ook het Watersportverbond vond het weer helemaal ‘top’.

De Eredivisie Zeilen beoogt naar eigen zeggen ‘de wedstrijd-zeilende verenigingen sterker te maken, de wedstrijdzeilsport toegankelijker te maken voor clubs en zeilers en de sport beter te presenteren aan een groter publiek.’ In het slotbericht lazen we wel, dat het WSV Flevomare en Maas en Roer moeite had gekost om vier zeilers te vinden, die voor dit doel drie dagen in een J70 wilden gaan zitten. ‘Maar dat het na het succes van dit jaar, in de toekomst wel anders zou worden…’ Onduidelijk bleef waarom.

Al vele malen is geprobeerd het tactisch zeilen tussen een paar boeien op een of andere manier tot kijksport en commercieel succes te verheffen. Neem het match racen. Maar al even zoveel malen is dit niet gelukt. In dit geval geldt dat zeilers geen voetballers zijn, en Nederlanders geen Duitsers. Zelf heb ik geen flauw idee, waarom nu opeens weer de clubs in plaats van hun leden moeten gaan wedstrijdzeilen. En daarbij komt, dat er al zoiets bestaat. Afgelopen 17 en 18 oktober vond in Rotterdam de 10e editie van het Nederlandse Club Kampioenschappen Teamzeilen plaats…

Afijn, we gaan het in 2016 beleven. De zeilsport krijgt er in elk geval weer een paar kampioenen bij. Nog meer kampioenen vanwege een belangetje hier of daar, die op zoek moeten naar erkenning. Voorlopig kies ik zodoende maar mijn eigen Eredivisie. Zoals zovelen. Misschien is dat nu juist wel het aantrekkelijke van het zeilen. Je kunt er alle kanten mee op.

Mijn Eredivisie is de zeilerij, die helden voortbrengt die respect afdwingen. Kampioenen zonder de ‘Big Data’ van Sap. Doorgaans solozeilers, die de wereld non-stop ronden. Of bemanningen op schuiten tijdens een Strontrace met weinig wind. Het zijn zeilers die prestaties leveren, waarvan je je afvraagt, hoe ze dat flikken. Dat heb ik niet zo met de kampioenen van de nieuwe Eredivisie Zeilen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink