Informatie voor de watersporter

Ernstige energieproblemen voor Vendée Globe zeiler Stamm na aanvaring met onbekend voorwerp op 1000 mijl van Kaap Hoorn

Parijs –  Vendée Globe deelnemer Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat) is op de zuidelijke oceaan, zo’n 1000 mijl van Kaap Hoorn tegen een onbekend voorwerp (een UFO ofwel een ‘Unidentified Floating Object’) gevaren. Zijn linker hydrogenerator, die normaal gesproken buitenboord hangt, is door de botsing van de romp gerukt.

Stamm meldde het incident vanochtend om 3:30 uur (CET) aan de wedstrijdleiding. In verband met eerdere problemen met zijn energievoorziening is er nu niet genoeg brandstof meer aan boord voor een generator. Reden voor Stamm om alle energie verbruikende apparatuur uit te schakelen op z’n auto-pilot na. Dit houdt in dat er op dit moment geen contact meer is met de Cheminées Poujoulat.

Het waait hard en er staat ter plaatse een hoge zee. Het wedstrijd comité bestudeert oplossingen, zoals het vinden van een beschutte plaats waar Stamm eventueel extra dieselolie zou kunnen krijgen voor z’n generator. Maar dat zal wel in de buurt van Kaap Hoorn moeten zijn.

Eerder had de Zwitser andere problemen met zijn twee hydrogeneratoren, die hem van alle energie moeten voorzien. Toen leverde een reparatie in de beschutting van een eiland onder Nieuw-Zeeland hem een diskwalificatie op, die overigens inmiddels wordt herbezien dankzij de verklaring van de kapitein van het Russische onderzoekschip, dat ook voor anker lag in de baai, en waaraan hij in een storm vastgemaakt zou hebben.
Stamm is ongetwijfeld de meest geplaagde Vendée Globe zeiler van het moment, maar ontvangt veel sympathie betuigingen van andere deelnemers en supporters.  (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013 met Tracking positiesNieuws –  aanvaring Stamm)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht