Informatie voor de watersporter

Exclusieve deal met FOX Sports komt Nederlandse populariteit America’s Cup niet ten goede

De 34ste America’s Cup kreeg in 2013 veel publiciteit en was een fantastische promotie van de zeilsport. En daarbij het bewijs, dat technologische ontwikkelingen, in combinatie met aanzienlijke investeringen kunnen bijdragen aan wezenlijke veranderingen. Met een boot van ruim 6 ton (de AC72) en elf (..) bemanningsleden door het water zeilen, veranderde in één klap in óver het water vliegen. Een doorbraak. We konden onze ogen niet geloven. Ik heb het online van a tot z kunnen meebeleven en ervan genoten. En ik was de enige niet.

Zodoende had ik me al verheugd op de 35ste editie van de strijd om de ‘Auld Mug’. Ik had berichten gelezen over verplicht betalen om de wedstrijd live te kunnen volgen, en daar had ik me al bij neergelegd. Maar het zat in Nederland nog anders in elkaar. De rechten op de live America’s Cup-beelden bleken in hun totaliteit verkocht te zijn aan de betaalzender FOX Sports. En wel op zo’n drastische wijze, dat er ‘due to our TV Network partner rights’ zelfs via de betaalde America’s Cup app AC+ online niets live te volgen was. Nu ja, niets…, ‘Virtual Eye’ surrogaat, audio en wat shots van de boten, maar geen ‘live racing‘. Zelfs niet op de eigen site! Je moest eerst een tv-abonnement nemen op FOX Sports. Dat is de populariteit van de Formule-1 wedstrijd niet ten goede gekomen.

Volgens schattingen in 2016 zou het betaalkanaal FOX Sports (in handen van 21st Century FOX van de familie Murdoch, op drie na het grootste mediabedrijf ter wereld) in Nederland in totaal 600.000 aansluitingen hebben. Voornamelijk voor de voetballerij in de Eredivisie, waarvoor FOX voor tien jaar 68 miljoen euro betaald zou hebben (tot 2022). Maar de aansluitingen blijven ver achter bij de verwachting. Daardoor zou het voetbalkanaal volgens de Financiële Telegraaf ongeveer vijftien miljoen euro per jaar verlies maken. Nu had ik mij via mijn provider XS4all voor 15,00 euro misschien één maand kunnen abonneren op dat FOX Sports (‘alle extra TV-pakketten zijn na de eerste maand per dag op te zeggen’). Maar ik zag de klantenservice-wachtrijen en opzegproblemen al voor me. ‘Te veel risico op heisa, te ingewikkeld, laat maar‘.

Die doorbraak van de America’s Cup in 2013, die van dat type zeilen een echte kijksport heeft gemaakt, kun je een verdienste noemen. Maar het kennelijk hiermee samengaande ‘professionalisme’ – in dit geval de handel in beeldrechten – is het plezier in de America’s Cup op deze wijze niet ten goede gekomen. Via die 600.000 Nederlandse FOX-aansluitingen om het voetbal, zullen relatief maar weinig zeilliefhebbers bereikt zijn, en is de 35ste America’s Cup in Nederland een marketing-flop geworden. En dat is erg jammer voor zo’n spannend zeillaboratorium.

Voormalig Oracle baas en America’s Cup inspirator Larry Ellison (goed voor 56 miljard dollar) zal er niet wakker van liggen. Noch de familie Murdoch. Zij spelen met belangen die de zeilsport ver te boven gaan. Voor Ellison is de America’s Cup een wereldwijde ‘marketing goudmijn’, waarin Nederlandse zeilliefhebbers het dus voorlopig maar letterlijk ‘voor gezien’ moeten houden. Als resultaat van de professionalisering… Het gekke van die koehandel in rechten is overigens, dat in België de America’s Cup wél online was te zien en de AC+ app daar wél volledig werkte. Simpelweg dankzij het feit dat FOX Sports daar niet aanwezig is.

Een goede kans dat de 2013-interesse voor de America’s Cup als exclusief FOX Sports product in Nederland weer zal wegebben. Burling, Spithill? Het zal wel! Want hoe groter de exclusiviteit, hoe kleiner de kans dat de massa er iets voor voelt. De Tour de France is het beste bewijs hoe een drempelloos evenement naar een grenzeloze populariteit groeit. En dat brengt ons meteen bij de zomer! De volgende ‘Net Ontdekt’ verschijnt zoals altijd pas weer eind augustus. Wij wensen u mooie maanden en vaarplezier voor iedereen!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht