Expositie maritieme schilders Romeijnsen en Breeman in Galerie R in Rotterdam van 17 december tot 15 februari 2012

PERSBERICHT
Rotterdam – Van 17 december 2011 tm 15 februari 2012 wordt u de kans om vanuit de kunstzinnige invalshoek nader kennis te maken met de beelden van de Nederlandse koopvaardij in de gloriejaren. Twee bekende zeeschilders exposeren samen in Galerie “R”.
Frans Romeijnsen
Zijn passie voor het schilderen van schepen is ontstaan door het lopen langs de Schelde en het ruiken van zout water , het kijken naar elke beweging, lichtval en andere kleur. Het zien van schepen als de Willem Ruijs en de Congoschepen op weg naar Antwerpen. “Daar krijg je nooit genoeg van, al zou je dat soms willen“. Het ss Rotterdam heeft hij het meest geschilderd, omdat er volgens hem geen mooier schip bestaat. De Nieuwe Amsterdam en de Willem Ruijs zijn de absolute favorieten, maar deze schepen bestaan niet meer. Voor Frans was zijn vader zijn grootste voorbeeld, vooral door de discipline om het 100 % procent goed te doen. Hij moest als kind vaak een tekening over maken. Het blijft mooi om de schepen met hun raampjes, donkere sloependek, en een Nederlandse lucht met flinke windkracht te schilderen.
Hans Breeman
Rotterdams tekenaar en schilder, opgegroeid in Rotterdam- IJsselmonde. Hij heeft een grote belangstelling voor scheepvaart en in het bijzonder voor de Nederlandse koopvaardij. Zijn interesse spitst zich toe op de Nederlandse topjaren ’50 en’60 toen Nederland hoog op de wereldranglijst stond van zeevarende naties. Wie kent niet de namen van de grote rederijen als Holland Amerika-Lijn, Rotterdamse Lloyd, KNSM en zoveel andere scheepvaartreders uit die tijd. Zelf heeft hij als werkstudent op het ss Rotterdam de 70-er jaren zeer bewust meegemaakt en de neergaande ontwikkelingen van de Nederlandse koopvaardij vertaald naar een impuls om die tijd in zijn schilderijen en aquarellen levend te houden. Beide schilders werken veel in opdracht van ex zeevarenden en maritiem georiënteerde bedrijven.
Naast deze schilders zijn er in de vitrinekasten en in de displays van Martien Hoegen gebruiksvoorwerpen, zoals menukaarten, serviesgoed, bestek en allerlei andere interessante “maritieme dingen “ te zien.
De opening van de expositie is op zaterdag 17 december om 15.30 uur Galerie “R”, centrum voor RRR, Van Beethovenlaan 60, Rotterdam (Hillegersberg) Elke dag open van 9.00 tot 21.00 uur
Meer informatie www.galeriemarkant.nl,  www.hansbreeman.nl en www.rrr.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X