Expositie van nautische aquarellen van Jan Velthuis en Riny Bus bij Frisian Sailing Company in Lemmer

PERSBERICHT

Riny Bus (boven) en Jan Velthuis (onder) exposeren bij Frisian Sailing Company

Lemmer – Vanaf 10 juni is op het kantoor van de Frisian Sailing Company de expositie van nautische aquarellen van Jan Velthuis en Riny Bus te bezichtigen.
Jan Velthuis is behalve aquarellist ook schipper van zeilschip Mars. Hiermee zeilt hij tochten over het IJsselmeer en de Waddenzee. Tijdens deze tochten verruilt hij graag het roer voor de penseel. Luchten, havens en stillevens zijn geliefde onderwerpen. Zijn voorkeur gaat uit naar buiten schilderen: “Het gevoel van weidsheid, van ruimte, het licht dat altijd verandert, het water dat in beweging is.” Interessant vindt hij het spelen met de werkelijkheid.
Riny Bus schildert bij voorkeur stillevens en schepen. Ze maakt afwisselend gedetailleerde schilderijen en aquarellen waar de kleuren samenvloeien op het papier doordat het werk keer op keer weer nat gemaakt wordt.. Het fascinerende van de aquarel vindt ze: “de helderheid van het licht, het wit van het papier dat je uitspaart, de transparantie en de levendigheid.” Vooral bij de aquarellen van schepen zet ze veel lagen over elkaar heen. Sfeer speelt een belangrijke rol in haar werken.
Jan Velthuis en Riny Bus hebben allebei gestudeerd aan de kunstacademie Minerva. Ze zijn o.a. lid van de Noordelijke Aquarellisten. Velthuis is sinds de oprichting in 1982 ook lid van de vereniging van Zeeschilders. Beide geven schilderworkshops aan boord van de Mars en in hun ateliers in Groningen en De Wieden bij Giethoorn.
De expositie is te bezichtigen op het kantoor van de Frisian Sailing Company aan de Emmakade 3 te Lemmer tot 31 augustus 2012. Openingstijden tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:30 uur en na telefonische afspraak.
Meer informatie www.frisian-sailing.com, Zeilschip Mars – Watervast