Expositie zeezeiler Kozlovskis 'Sea-man-ship: regattavaart versus traditionele zeilvaart' in Veenkoloniaal Museum in Veendam

PERSBERICHT
VEENDAM – Van 14 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 organiseert het Veenkoloniaal Museum in Veendam onder de titel ‘Sea-man-ship: regattavaart versus traditionele zeilvaart’, een expositie met werk van de Letse fotograaf Andris Kozlovskis (1975). Kozlovskis is naast beroepsfotograaf ook een fervent zeezeiler.

Andris Kozlovskis drukt zijn foto’s af als ‘cyanotypie’, een proces waarbij een cyaan-blauwe afdruk ontstaat.

Zeiltochten
In 2017 en 2018 maakte Kozlovskis tijdens zeiltochten een grote serie maritieme foto’s, die hij in deze expositie in Veendam toont. Hij voer tijdens de ‘Rendez-Vous 2017 Tall Ships Regatta’ mee met het Letse regattaschip ‘Spaniel’. Aan boord maakte Kozlovskis bijzondere en soms zelfs spectaculaire foto’s. Hij drukt de foto’s af als cyanotypie, een proces waarbij op papier een cyaan-blauwe afdruk ontstaat. Dit proces is in 1842 ontdekt door de Brit John Henschel (1792- 1871). De Britse fotografe en botanicus Anna Atkins (1799-1871) maakte furore met de cyanotypie door foto’s van varens in cyaan-blauw af te drukken. Door zijn foto’s in cyanotypie af te drukken verwijst Kozlovskis naar de 19de eeuw, de tijd dat zeilvaart met nieuwe scheepstypen als schoener en bark, tot grote ontwikkeling kwam. De foto’s zijn afgedrukt met een knipoog naar de 21ste eeuw.
Kozlovskis volgde een opleiding aan de fotoacademie van Riga. Sinds 1997 is hij als beroepsfotograaf voor diverse bladen actief en hij doceert aan de Riga Skolenu Pils. Daarnaast exposeert hij regelmatig. Met o.a. de exposities Young People at Risk (Vilnius 2002), Happy Bathing (Riga 2004), Infra Red Cuba, (Riga 2007) en In the World of Socialism (Veendam 2011, Bratislava 2012, Riga 2014) baarden veel opzien.
Golf van Riga
Kozlovskis groeide op aan de kust van de Golf van Riga. Met meer dan 500 kilometer aan prachtige zandstranden en een meestal rustig kabbelende zee, werd hij verliefd op het water. In de winter volgde hij met spanning de weersvoorspelling voor de zeevaart. Blijft de Golf van Riga bevaarbaar of vriest de Golf van Riga dicht? Bijzonder vond hij de ijsvorming op schepen, die al plaats kan vinden als de temperatuur onder de vier graden zakt, waardoor er wonderbaarlijke ijssculpturen ontstaan. De ontmoeting met de zee bleef eerst bij uitstapjes aan het strand en vissen met een motorboot.
Vier jaar geleden maakte hij voor het eerst kennis met het zeilen, gepromoot door de Latvian Sail Training Association (LBMA). Toen besefte hij pas aan wat voor prachtig vaarwater hij woonde, waar bijna niemand aan het zeilen was. In korte tijd haalde hij zijn vaarbewijs en later zelfs het stuurmansdiploma. Varende op het regattaschip ‘Spaniel’ kon hij pas echt zeilervaring opdoen. De Oostzee kan al zeer verraderlijk zijn, maar de Noordzee en Atlantische Oceaan vormde helemaal een beleving op zich. Het meevaren was voor Kozlovskis een uitgelezen gelegenheid om zijn beroep als fotograaf met de zeilvaart te combineren.
Meer informatie www.veenkoloniaalmuseum.nl