Informatie voor de watersporter

Fietsveerpont in online veiling

Veerpont uit 1958 op internationale Bootveiling

Bootveiling.com heeft de opdracht gekregen om de iconische veerpont “Grietman”openbaar te veilen in opdracht van de Gemeente Smallingerland, Friesland. Iedereen die een gebied wil ontsluiten voor woonwerk verkeer of recreatie kan met deze voet-fiets veerpont direct een verbinding leggen.

De veerpont Grietman; met een rijke geschiedenis als dienstverlener op de wateren van Zaandam en later als fietsveerpont bij de Hooidammen-Veenhoop, biedt watersportliefhebbers en verzamelaars de mogelijkheid om eigenaar te worden van een karakteristiek vaartuig met tijdloze allure.

De naam Grietman is een Friese term uit de late Middeleeuwen van een bestuurder van een Grietenij. Een Grietenij was een grond gebeid met een zekere mate van zelfbestuur. Dit is natuurlijk een zeer toepasselijke naam voor een vrij varende veerpont. Deze veer heeft bij de ter waterlating in 1957 de naam “Ruijterveer” gekregen vernoemd naar de korenmolen. “ De Ruijter” en vervoerde personeel tussen de west- naar de Oostzijde van Zaandam. Toen in 1960 een brug in gebruik werd genomen wilde de Gemeente het pontje opheffen. Veel Albert Hein personeel maakt nog gebruik van het pontje en daardoor bleef het pontje nog een aantal jaren in de Vaart onder verantwoordelijkheid van Albert Heijn.

De Grietman; is een Akerboom-veerpont uit 1956 met goede afmetingen. Met een lengte van 1000 meter, een breedte van 400 meter, een diepgang van 130 meter en een doorvaarthoogte van 300 meter, heeft dit stalen vaartuig een gewicht van 16.500 kg. De veerpont, voorzien van een Hatz 3L41C-motor met 50 pk, joystick-besturing en dubbel roer, heeft zijn laatste onderhoudsbeurt in 2023 gehad en verkeert in goede staat.

Alle benodigde documentatie, inclusief een geldig communautair binnenvaartcertificaat tot 17-11-2026, kadaster inschrijving en ENI nummer is aanwezig. Tevens is een volledige map met scheepsdocumenten en rapporten, maken deel uit van de veilingkavel.

De veerpont wordt tentoongesteld tijdens de kijkdag op zaterdag 24 februari 2024, van 10.00 tot 12.00 uur in Drachten. Aanmelden voor de kijkdag is verplicht via de website van Bootveiling.com.

Veilingmeester Bolweg verwacht naast belangstelling gemeente en gebiedsontwikkelaars die op korte termijn een vervanging of uitbereiding van hun veerverbinding willen realiseren. Daarnaast zijn er enthousiaste maritieme liefhebbers van veerboten internationaal die door deel te nemen aan deze online veiling de nieuwe eigenaar te worden van deze karaktervolle veerpont gaan worden.

Over Bootveiling.com

Bootveiling.com, opgericht in 2005, is het enige nautische veilinghuis in Nederland en België, met meer dan 4000 succesvolle verkopen van schepen van diverse formaten. Het biedt potentiële kopers de mogelijkheid de veerponten te bezichtigen en informatie te krijgen over het veilingproces tijdens de kijkdag.

Voor meer informatie: Bootveiling.com

Foto: Bootveiling.com

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com . Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht