Finish maandagavond laat van Volvo Ocean Race-etappe naar Cardiff lijkt tussen de twee Nederlandse boten te zullen gaan

PERSBERICHT
Alicante – Op zondag 27 mei raceten Team AkzoNobel en Team Brunel nek aan nek, terwijl de rest van de vloot zich opmaakte voor de bloedstollende finish van de negende etappe. Met minder dan 300 mijl te gaan tot de eindstreep in Cardiff, Wales, bedroeg de afstand tussen de twee Nederlandse boten slechts twee mijl. Al match racend vormen zij de kopgroep met team AkzoNobel aan de leiding.

foto’s: Sam Greenfield (l) en Konrad Frost /Volvo Ocean Race
De vloot heeft zich vrijgemaakt uit de greep van een rug van hogedruk ten westen van Ierland, dat de snelle progressie over de Atlantische Oceaan abrupt tot stilstand bracht. De zeven teams wacht nu nog een laatste horde en dat is de cycloon ter hoogte van Land’s End, het meest westelijk punt van Engeland.
Deze depressie dwingt de teams om aan de wind te zeilen. In de finale mijlen naar de finish zal de nadruk nog meer op de tactiek, zeilkeuzes en bovenal teamwork komen te liggen.
Met het oog op het algemene klassement is het voor Team Brunel belangrijk om MAPFRE en Dongfeng Race Team achter zich te laten. Om 13 UTC lag Dongfeng 32 mijl achter hen en MAPFRE in vijfde positie op zo’n 87 mijl achterstand.
Brunel-schipper Bouwe Bekking zei dat met de twee rode boten achter zich, zijn bemanning zich richt op het inhalen van team AkzoNobel om de tweede etappewinst tijdens deze editie op te strijken. “De finish ziet er tricky uit. We hebben te maken met een lagedruksysteem net buiten Land’s End. Dat betekent dat we aan de wind moeten zeilen en eventueel overstag moeten gang. Tot slot zullen we nog eenmaal stil komen te liggen voordat we de eindstreek over kunnen varen.”
“Wij verwachten dat Dongfeng hard naar het zuidoosten zal pushen, omdat dit hun enige kans is om mijlen op ons terug te winnen. Maar dit kan ook tricky voor ze worden. Als ze in het lagedrukgebied terechtkomen, hebben ze geen wind meer. We kunnen ze niet controleren als we in een ander weerpatroon varen, dus kunnen we er niet te lang bij stilstaan. Wij moeten de juiste beslissingen nemen, die het beste zijn voor ons.”
“Ons primaire doel voor deze etappe was en is om de twee rode boten te verslaan, zodat de hoop op de overall eindzege nog steeds overeind blijft. Laten we dat eerst maar waarmaken. Daarnaast hebben we het gevoel dat we de koploper ook kunnen inhalen.”
AkzoNobel is eveneens gebrand op het laatste gevecht van de negende etappe. “We zijn klaar voor een lange matchrace, eventueel helemaal tot de finish”, Aldus Chris Nicholson van team AkzoNobel. “Iedereen staat klaar.”
Op zondagmorgen ging het racedorp in Cardiff officieel open. De stad in Wales wordt de derde haven in Groot-Brittannië die de Volvo Ocean Race ontvangt. Eerder waren dat Southampton en Portsmouth.
De huidige verwachte aankomsttijd voor de twee koplopers in maandagavond laat en de vroege uren van dinsdag. De rest van de vloot volgt gedurende de dinsdag.
Meer informatie Volvo Ocean Race