Finish MAPFRE besluit zevende etappe Volvo Ocean Race

PERSBERICHT
Alicante – Met de binnenkomsten van Turn the Tide on Plastic en MAPFRE is de zevende Volvo Ocean Race-etappe ten einde. Turn the Tide on Plastic passeerde zaterdagmorgen om 04:12:44 UTC als vierde de eindstreep in Itajaí, Brazilië. Het Spaanse MAPFRE volgde zondagmorgen om 07:59 UTC als vijfde.
Beide teams pakken daarmee respectievelijk acht en zes punten. Als gevolg van MAPFRE’s resultaat, verliezen de Spanjaarden hun koppositie in het totaalklassement. Die is nu in handen van Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord. Het verschil is slechts een punt.
“We hadden veel meer van deze etappe verwacht”, reageerde MAPFRE-schipper Xabi Fernández teleurgesteld. “Maar dit is niet het einde van de wereld, het is niet zo slecht”, voegde hij eraan toe.
“We kampten dit keer met technische problemen. Die hadden niets te maken met het teamwork of het vertrouwen in elkaar. Tot nu toe gingen we heel goed en ik ben ervan overtuigd dat we dit de rest van de race ook kunnen.”
Ondanks de kapotte mastrail lukte het MAPFRE om op de Zuidelijke Oceaan aansluiting bij de kopgroep te houden. Toen vlak voor Kaap Hoor het grootzeil scheurde, waren ze genoodzaakt om een pitstop van 13 uur te maken. Dat gaf de koplopers de kans om voor een rug van hogedruk te blijven, die de voortgang van MAPFRE richting de finish blokte. Daarmee veranderde de 13-uur durende pitstop in een achterstand van vijf dagen op de finishlijn.
Turn the Tide on Plastic kampte eveneens met materiaalproblemen, maar schipper Dee Caffari en haar bemanning wisten de Spanjaarden toch achter zich te houden. Caffari: “Het is een monsterlijke etappe geweest en we moesten hard voor deze vierde plek vechten. Het hele team verdient de credits voor dit resultaat. Ik ben zo trots op ze.” Turn the Tide on Plastic had een sterke start en leidde vroeg in de race. Op de Zuidelijke Oceaan mengden ze zich in de strijd met de kopgroep. Net na Kaap Hoorn ontdekte het team een probleem met de tuigage. Een zaling (dwarsprofiel aan de mast) bleek verschoven, waardoor de mast schade kon oplopen.
Na snelheid verminderd te hebben om reparaties uit te voeren, waren de drie voorste boten ontsnapt. Daarop stelde Turn the Tide on Plastic zich ten doel om de vierde plek veilig te stellen en dat lukte.
Vijf van de zeven boten finishten de zevende etappe. Het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking streek de maximale score op, gevolgd door Dongfeng Race Team en het Nederlandse team AkzoNobel.
Twee teams trokken zich terug uit deze etappe: Sun Hung Kai/Scallywag na het tragische verlies van bemanningslid John Fisher; en Vestas 11th Hour Racing na de mastbreuk ten zuiden van de Falkland Eilanden. Beide boten zijn onderweg naar Itajaí met als doel om op zondag 22 april aan de start van de achtste etappe te verschijnen.
Totaalklassement na zeven etappes:
Dongfeng Race Team, 46 punten
MAPFRE, 45 punten
Team Brunel, 36 punten
Team AkzoNobel, 33 punten
Sun Hung Kai/Scallywag, 26 punten
Vestas 11th Hour Racing, 23 punten
Turn the Tide on Plastic, 20 punten
Meer informatie www.volvooceanrace.com