Informatie voor de watersporter

Finn-zeiler Postma wint in Delta Lloyd Regatta twee races, voor vijf klassen te harde wind

PERSBERICHT
MEDEMBLIK – Pieter Jan Postma heeft zich op de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta opgewerkt naar de derde plaats in het klassement van de Finn-zeilers. De 31-jarige Fries zegevierde woensdag op het IJsselmeer bij Medemblik in twee races. Zijn slotrace leverde hem na een foutje de tiende plaats op. Na zes races (met aftrek) bezet Postma de derde plaats, kort achter de leidende Brit Andrew Mills en de Amerikaan Caleb Paine.
Postma stond na de eerste races vierde. ,,Ik had een sterke dag’’, keek hij woensdag terug op de races. ,,De omstandigheden waren best lastig. Met windkracht 6 was het goed zeilen, alleen de draaide de wind continu. Twee zeges, prima. In de derde race was ik ook goed weg, maar maakte ik zelf een fout waardoor ik omsloeg. Ik verloor twaalf plaatsen, maar eindigde nog als tiende. Het gaat goed, ik ben tevreden.’’
Postma greep vorig jaar op het water bij Weymouth net naast een olympische medaille in de Finn-klasse. De Fries eindigde als vierde en had een paar maanden nodig om die klap te verwerken. ,,Ik was er zo dichtbij, ik heb zo gebaald van die vierde plaats. Het heeft me twee maanden gekost om dat te verwerken.’’
Aanvankelijk was er twijfel om een nieuwe olympische missie uit te zetten, maar begin dit jaar hakte Postma de knoop door. Aan de hand van de ervaren Jacco Koops, die als coach de plaats innam van Stefan de Vries, is het vizier op Rio 2016 gericht. ,,Ik merk het verschil. Jacco heeft natuurlijk 10,15 jaar meer ervaring. Ik word alleen maar beter. Ik heb er een stap bovenop gedaan. Het niveau moet voor Rio 2016 omhoog. Het plezier is terug’’, zei Postma woensdag.
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe handhaafde zich in de RS:X-klasse aan kop. Winnen zoals op de openingsdag lukte woensdag niet. Na zijn vier zeges op dinsdag volgden een dag later een tweede, elfde en derde plaats. Daarmee verzekerde hij zich, net als de talentvolle Kiran Badloe (negende na zeven races) van een vervolg in de hoofdvloot. De top 25 gaat donderdag en vrijdag strijden om zes plaatsen in de finalrace.
,,De wind was echt sterk vandaag’’, keek de olympisch kampioen terug op de tweede dag. ,,Het was lastig om de plank op het water te houden. Ik heb me wel vermaakt onder deze omstandigheden. Dinsdag kon ik alles goed onder controle houden, vandaag was dat een stuk lastiger. Door het nieuwe format waren de klasseringen niet zo belangrijk. Ik sta nog eerste, maar dat zegt nu niets.’’
Ook Marit Bouwmeester plaatste zich tijdens het tweede evenement van de Eurosaf Champions Sailing Cup voor de volgende fase. De nummer twee van de Olympische Spelen in Londen in de Laser Radial noteerde woensdag twee tweede plaatsen. In het klassement bezette ze na vijf races de derde plaats achter de Britse Alison Young en de Ierse Annalise Murphy. Ook voor haar wordt het pas later in de week echt spannend. ,,Het gaat echter steeds beter’’, concludeerde ze zelf in Medemblik. Maxime Jonker (15e) en Caren Niezen (21e) gaan met Bouwmeester mee naar de volgende ronde.
Windsurfster Lilian de Geus heeft uitzicht op een podiumplaats. Ze klom van de vijfde naar de derde plaats met twee derde plaatsen en een vijfde plaats. Het gat met Hei Man Hailey Chan is nog groot.
Ook Rutger van Schaardenburg plaatste zich woensdag voor de tweede fase in de Laser. Na vijf races bezet de winnaar van vorig jaar in Medemblik de vijfde plaats. ,,Vierde in de vierde race was goed, in de tweede race van de dag had ik ook een goede positie maar maakte ik twee fouten.’’ De Laser ging pas aan het einde van de middag het water op. ,,Ik was niet echt scherp, maar dat is gelukkig in de uitslag niet echt terug te zien’’, meende Van Schaardenburg, die zich vorig jaar via de Delta Lloyd Regatta plaatste voor de Olympische Spelen.
Door de forse wind woensdag bleven de Nacra 17, 49er, 49FX en de Paralympische klassen Sonar en 2.4M aan de kant. De 470 mannen en vrouwen en de Laser gingen pas tegen het einde van de middag het water op.
Meer informatie en uitslagen Delta Lloyd Regatta Regatta, ‘Veranderingen bij de Delta Lloyd Regatta’ (audio) – NOS

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht