Foilende reuzentrimaran Gitana 17 (Edmond de Rothschild) te water gelaten als meest gewaagd ‘Ultim’ ontwerp ooit

Vannes (F) – Afgelopen 17 juli is het nieuwe maxi zeilwapen Gitana 17 van sponsor Edmond de Rothschild te water gelaten onder het toeziend oog van de weldoeners Ariane en Benjamin de Rothschild en ontwerper Guillaume Verdier. Bij elkaar zijn er 250 personen in Europa, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten betrokken geweest bij de bouw van het meest extreme maxi-trimaran ontwerp ooit.

Het bijzondere van deze ‘Ultim’ reuzetrimaran (32 x 23 meter, met een mast van 35 meter voor 650 m2 zeil) is dat deze is ontworpen met ‘foils’ om te kunnen ‘vliegen’. De eerste in z’n soort. De boot kan óf alleen óf met een team worden gevaren en is bedoeld voor de toekomstige XXL-wedstrijden over de oceanen tussen andere ‘Ultims’ en voor recordpogingen.

Behalve dat de boot een ‘technische innovatie’ moest zijn, heeft Ariane de Rothschild bepaald dat de decoratie van de boot en het zeil een link zou leggen met ‘street art’. Een kunstuiting die zich buiten alle gebaande paden heeft bewezen. Net zoals records vaak dankzij onorthodoxe vernieuwingen worden verbroken. Daarbij is het een mooi symbool om de zee met de stad te verbinden.

Volgens de succesvolle ontwerper Verdier is het uit het water laten komen van een boot inmiddels geen ‘rakettechnologie’ meer. De grootste uitdaging schuilt echter in de manier waarop – het moment van het loskomen moet optimaal controleerbaar blijven – en het bepalen hoe hoog de boot moet ‘zweven’. Schipper Sebastien Josse gaat de komende weken proefvaren om te wennen aan het gedrag van de boot en om de grenzen te verkennen.

De eerste wedstrijd op het huidige programma van de Gitana 17 is de duo-handed Transat Jacques Vabre (Le Havre – Salvador De Bahia) in november 2017. Als ultieme gebeurtenis zijn alle ogen gericht op de wedstrijd rond de wereld voor ‘Ultims’ voor solozeilers die voor de herst van 2019 staat geprogrammeerd. (Nauticlink, www.gitana-team.com)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X