Informatie voor de watersporter

Fossielvrij recordjacht ‘Ya’ keert op 26 mei in Medemblik terug van wereldreis

PERSBERICHT
Medemblik – Op 26 mei zal Medemblik het Duurzaam Jacht de Ya welkom heten op de terugkomst van haar fossielvrije wereldomzeiling. Die middag zal schipper en initiatiefnemer Peter Hoefnagels van Stichting Schone Golf de Ya door een erehaag van jachten en boten sturen naar het pas gerenoveerde Kasteel Radboud. Het jacht en haar bemanning zullen daar worden verwelkomd door de burgemeester en de wethouder duurzaamheid van Medemblik.
Hoefnagels vertrok in september 2016 vanuit Medemblik voor een wereldomzeiling met de Ya. Doel: laten zien dat iedereen duurzaam kan varen. Bij de bouw van het jacht, een ontwerp van Dick Koopmans, is duurzaam varen het uitgangspunt geweest. Energie die aan boord wordt gebruikt, moet er ook worden opgewekt. De Ya beschikt daarom over verschillende energie-opwekkers: zonnepanelen, een windmolen en elektromotoren die werken als dynamo tijdens het zeilen. Daarnaast wordt het verbruik van energie aan boord zoveel mogelijk beperkt, zonder dat dit ten koste gaat van een prettig en aangenaam verblijf.
Na het afronden van de bouw van het Duurzaam Jacht in 2015 en een vaarseizoen in en rond Nederland is de Ya vertrokken om als eerste jacht in haar klasse een fossielvrije wereldomzeiling te maken. Sinds de feestelijke uitzwaaidag in Medemblik in september 2016 wordt het thuisfront op de hoogte gehouden via dagelijkse berichtjes op de wereldreispagina. In etappes en met wisselende bemanning heeft de Ya haar mijlen rond de wereld gemaakt, tot in maart 2018 de route van de ‘heenweg’ werd gekruist. De fossielvrije wereldomzeiling was een feit.
Zaterdag 26 mei wordt de Ya en haar bemanning feestelijk ontvangen door de burgemeester van Medemblik, een erehaag van bootjes, vienden, familie, kennissen en het publiek. Iedereen die geïnteresseerd is, is ‘s middags van harte welkom op het plein voor Kasteel Radboud.
Meer informatie www.duurzaamjacht.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht