Informatie voor de watersporter

François Gabart zeilt als jongste Vendée Globe-deelnemer met 545,3 zeemijl het dagrecord voor solozeilers aan flarden

Parijs – François Gabart (29), de veelbelovende ‘rookie’ onder de deelnemers aan de Vendée Globe, heeft vanmiddag om 15:00 UTC middenop de Indische Oceaan met zijn boot ‘Macif’ het dagrecord voor solozeilers en monohulls verbeterd en gebracht op 545,3 zeemijl. Een gemiddelde van ruim 22 mijl…

Dat bestaande record was overigens kersvers en van hemzelf, want vanochtend om 8:00 UTC had Gabart al het record dat zijn rivaal Jean-Pierre Dick tien dagen geleden had weten te vestigen (en dat zelfs ook nog erkend moest worden), zo’n 12 mijl scherper gesteld op 515,6 zeemijl. Daaraan kon hij 7 uur later dus nog 30 zeemijl toevoegen.

Oorzaak dat de zeilers zo’n ongelooflijke voortgang kunnen boeken, is een diep lagedrukgebied dat hen met ruime wind voortstuwt in combinatie met een regelmatige zeegang. Om de prestatie van deze jonge solozeiler op een 60 voeter na al 30 dagen varen (en met nog 50 dagen voor de boeg) in perspectief te zetten: de afgelegde afstand komt in de buurt van het record van 596,6 mijl gevestigd door de met een compleet zeilteam bemande Ericsson in de Volvo Ocean Race 2008-2009 en scheelt maar 24 mijl met de beste 24 uurs afstand van de laatste Volvo Ocean Race.

De huidige twee koplopers in de Vendée Globe  Armel Le Cléac´h (Banque Populaire) en François Gabart (MACIF) zeilen opmerkelijk genoeg zowat boord aan boord in hun wereldomzeiling. Ze waren vanavond om 19:00 UTC slechts 8 mijl van elkaar verwijderd. Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3) volgt als derde op 87 mijl. (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013Tracking posities, Nieuws)

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht