Franse boot wint met een voorsprong van maar 16 minuten op 11 dagen de virtuele Zeilen TransOcean Race

Noordwijk, Amsterdam – De virtuele zeilrace IJmuiden-Paramaribo georganiseerd door het tijdschrift ‘Zeilen’ en de watersportsite ‘Nauticlink’ is gewonnen door de Franse boot Cagouille 17. Deze legde de ruim 4000 mijl af in slechts 11 dagen 8 uur 43 minuten en 50 seconden. Tweede werd de Poolse deelnemer Fourwinds1000 met maar 16 minuten verschil en derde de Zwitserse boot Dilolo op 32 minuten achterstand.  De beste Nederlander eindigde 1 uur en 44 minuten later met de boot DeZeta op de achtste plaats, de eerste Belgische deelnemer moest genoegen nemen met de 22-ste plaats.

De voor de koplopers relatief korte duur van de race was mede te danken aan het feit dat de organisatie had gekozen voor de snelle maxi-trimarans, die ook in hun virtuele wereld snelheden halen van tegen de 30 knopen. Alleen bij het opvaren van de Atlantische Oceaan ontstond op 2 mei een tactisch vraagstuk hoe om te gaan met de depressie, die toen midden op de oceaan lag. In het vervolg van de race had het veld ‘na Portugal’ de wind alleen nog maar mee. Dit verklaart ook de kleine verschillen.

De Fourwinds1000 eindigde in de Zeilen Fastnet Race van vorig jaar ook al op de derde plaats. Soms wisselen ‘schippers’  uit verschillende werelddelen elkaar af om 24 uur lang zo scherp mogelijk te zeilen op het virtuele zeilplatform van Liveskipper met de werkelijke wind van dat moment. Er zijn ook  deelnemers die professionele routing-software gebruiken bij dit virtuele zeilen, dat ook weer eigen talenten voortbrengt. Deze laatsten bereiden zich nu al voor op de virtuele editie van de komende Volvo Ocean race deze herfst. Uiteindelijk hebben meer dan 1000 deelnemers uit heel Europa aan de Zeilen TransOcean race deelgenomen. (TransOcean)

1 Bericht

  • suratna

    12 jaren geleden / 19 mei 2011 om 13:04 uur

    Dank U voor het verslag van de Finish van Zeilen TransOcean race.
    Jammer dat ik net niet de Belgische zeiler kon kloppen, want de hoop om die Hollandse zeiler te kloppen had ik al snel laten varen.

    Echter Uw opmerking “Uiteindelijk hebben meer dan 1000 deelnemers uit heel Europa aan de Zeilen TransOcean race deelgenomen.” is niet geheel correct, omdat Suratna geregistreerd staat in Thailand. Zo heb ik ook boten uit Australia, America, Canada, Brazilia en China mee zien zeilen, dus het was een race voor de hele Wereld 🙂

Berichtensectie gesloten.