Informatie voor de watersporter

Franse zeiler Coville bereikt finish en zet historisch nieuw record solo wereldomzeiling op 49 dagen

sodebo_251216-2
foto’s: JM Liot / Sodebo

Brest (F) – Vandaag heeft de Ultim’ trimaran Sodebo van solozeiler Thomas Coville (48) even voor zes uur in de namiddag de finish bij Ouessant bereikt. Het nieuwe record van een wereldomzeiling door één mens vanuit Brest ‘langs de drie kapen’ staat nu op 49 dagen, 3 uur, en 7 minuten en 38 seconden. Een ongelooflijke verbetering van het oude record van Francis Joyon met niet minder dan acht dagen.

Gezien het aanhoudend gunstige meteovenster en het uitblijven van enige tegenslag zal dit nieuwe record naar verwachting lang gaan standhouden, en spreken insiders nu al over een historische prestatie. Een kroon op jaren werk. Wanneer Coville net de finish is gepasseerd breekt hij tijdens een emotioneel dankwoord aan zijn team in tranen uit: “Ongelooflijk, ongelooflijk… jaren werk om dit te bereiken…”

Coville heeft zijn record niet cadeau gekregen. Hij deed eerder vier mislukte pogingen in 2007 (toen het record sinds 2005 nog met ruim 71 dagen op naam stond van Ellen MacArthur), 2008 (hij kwam twee dagen te kort om het record van Joyon uit hetzelfde jaar – 57 D 13 u 34’06’’ over te nemen), 2011 (windpech na Kaap Hoorn) en 2014 (kansloos moest hij na 14 dagen opgeven).

Dit keer heeft alles tijdens de 27.851 afgelegde zeemijlen meegezeten: de wind, het materiaal, en domme pech als crashes op in zee drijvende voorwerpen zijn de solozeiler bespaard gebleven. Maar tegelijk stelden de ontwikkelingen van de techniek en de boot ook steeds hogere eisen aan de schipper. Alles gebeurt op het scherp van de snede. De foils versnellen de boot op de ruime rakken, maar een gennaker opzetten is een steeds zwaardere klus geworden. Coville: “Een karwei van 120 kilo (en 130 kilo nat). Als je drie keer achter elkaar de mast in moet, en je alle kanten op wordt geslingerd, ben ik drie dagen niet in vorm. Door kwetsures, en de lichamelijke en psychische inspanningen, die dat kost…”

Eerder vergeleek Coville zijn recentste poging alsof je constant op een motor tussen de 185 et 245 km/u rijdt. Zonder in 50 dagen maar één moment te hebben om te stoppen, te ontspannen, of een moment van stilte. Je alertheid en beschikbaarheid moeten permanent zijn.

De nacht van eerste op tweede kerstdag brengt Coville samen met z’n team op zee door. Een ‘noodzakelijke decompressie’ na zijn uitputtingsslag. Maandagochtend tweede kerstdag zal de rode loper voor Coville worden uitgerold, wanneer hij met de bijbehorende festiviteiten en ceremonieel groots zal worden ontvangen aan de Quai Malbert in Brest. (Nauticlink, SODEBO LIVE, Sodebo – Thomas Coville, en Twitter – @Sodebo_Voile)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht