Informatie voor de watersporter

Fransman Dick wacht zwaar weer af in Spaanse baai om zonder kiel alsnog te finshen in de Vendée Globe

Les Sables d’Olonne – De man, die zonder gebroken kiel vrijwel zeker was van de derde plaats in de Vendée Globe 2012-2013, Jean Pierre Dick met z’n boot Virbac Paprec 3, ligt sinds donderdag  aan een boei in de baai van San Ciprián in het Spaanse  Galicië.  Met te veel tijd om na te denken, met te weinig eten, te weinig brandstof voor z’n generator en dus zonder kiel. Dick wil het zware weer afwachten, dat deze dagen op de Golf van Biskaje woedt en in een windvenster “van maximaal 25 knopen” de laatste 300 mijl naar de finishplaats afleggen.

Bij z’n manoeuvre vast te maken heeft hij bovendien de verzegeling van zijn motor moeten verbreken en dit gemeld aan het race comité, dat moet beslissen of het handelen wel of niet binnen de regels valt voor een reglementaire finish.  De onfortuinlijke solozeiler  doet er alles aan om dit mogelijk te maken. Is zelfs 0nder z’n boot gedoken om de schade te bekijken en zo goed mogelijk te borgen.  De pers die kwam opdagen heeft hij bezworen de ‘boot niet aan te raken’ om te voorkomen dat dit uitgelegd zou kunnen worden als ‘hulp van derden’. Een circus, gevangenis en dierentuin tegelijk.

Als Dick – zoals het er nu naar uitziet –  zondagochtend zal losmaken, dan zou hij maandag kunnen finishen, als eerste deelnemer van deze zware solorace rond de wereld, die 2000 mijl zónder kiel, maar op gevulde ballasttanks heeft gevaren. Mits de jury belsist dat Dick reglementair beschutting heeft gezocht, zou de Fransman alsnog op een vierde, vijfde of zesde plaats kunnen eindigen. (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013 met Tracking positiesNieuwsBack on track )

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht