123 stickers

Friese bananenschil op Hollandse beurs

Vorig jaar hebben een aantal HISWA-leden nog geprobeerd Boot Holland uit kostenbesparing professioneel de nek om te draaien. Gelukkig maar, dat de WTC Expo de aanval superieur heeft afgeslagen. De jaarlijkse ‘Beurs zonder Fratsen’ blijft een hele waardevolle. De charme en magie van een populaire watersportbeurs, die nu eens geen droom, maar werkelijkheid verkoopt. De watersport in al z’n nuchterheid.

Zo mocht Petra van Rij, weduwe van de in 2006 omgekomen Volvo Ocean Race zeiler Hans Horrevoets, tijdens de opening nog eens haar boek en stichting dejongeweduwe.nl onder de aandacht brengen. Niet bepaald een luchtig item ter promotie van het varen. Maar in Leeuwarden kan het. Voor de gemiddelde Fries dient het verbloemen van de werkelijkheid ook jaren later immers geen enkel doel.

Iedereen was er nog stil van, toen een als eend ‘Slobber’ verklede local de genodigden meenam naar het paviljoen van de Friese Meren. Volgde de mededeling dat de vaarprovincie nu gebieden kent, waar ze tussen 1 oktober en 1 april helemaal geen enkele boot meer willen zien. Voor de vogelrust! Knullig geënsceneerd op een botenbeurs? Welnee, doelmatige Friese communicatie met al die potentiële overtreders en doorvertellers bijelkaar. U leest het hier immers!

So far, so good. Voor de symbolische opening met scheepstoeter was Jannewietske de Vries echter uit het Provinciehuis gehaald. De zus van Slobber, zou je kunnen zeggen. Want vanwege haar onder meer Taal, Cultuur, Toerisme en Water-portefeuille is de dagelijks bestuurster van de provincie dankzij haar ingehuurde pr-adviseurs uitgegroeid tot de bekendste mascotte van het Friese Meren project.

Jannewietske heeft ook de investering om Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa te maken op knappe wijze uit de provincie weten te persen. Wellicht hield ze wel weer zo’n topbetoog. Ik kan het u niet zeggen. En met mij grofweg de helft van de aanwezigen niet. We hebben er weinig van begrepen. Hoe dat kwam? De gedeputeerde sprak louter in het Fries! Ter promotie van het watertoerisme en als hartelijk welkom voor de niet-Friezen.

Nu heb ik geleerd, dat het niet beleefd is, om totaal onnodig maling te hebben aan een deel van je toehoorders. Doet ook ongastvrij aan. Hoeveel miljoenen euro’s je ook gesubsidieerd en wel in die Friese Meren stort, zo span je het paard wel achter de wagen. Achteraf zei Jannewietske me desgevraagd helemaal niet te hebben nagedacht over die opmerkelijke taalkeus… Wat zei ik u? Een raspolitica! De gedeputeerde had zoveel Friese Meren-ambtenaren onder haar toehoorders gezien, dat ze voor ’t gemak de Hollanders maar was vergeten. Dat wordt me wat met Europa. Daar moeten straks nog meer vertalers bij!

De lieverd vroeg me in het gangpad namelijk bloedserieus, of ik haar verhaaltje alsnog in het Nederlands wilde nalezen. Maar ik heb dat beleefd afgeslagen. Veel liever liep ik nog even over die leuke afwisselende Boot Holland-beurs. Om de sfeer te proeven rond al die watersportbedrijven, die daar als wintergasten waren neergestreken. In een watersportprovincie, waarvan ik de taal niet spreek en die gelijktijdig hunkert naar toekomst en verleden. Meestal moet je daar verder voor reizen. Het gaf me een vrolijk vakantiegevoel. Misschien ook een deel van de charme en magie van Boot Holland.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink