Informatie voor de watersporter

Friese historische praam in Leeuwarden te water maar nog niet af

Leeuwarden – Twee leermeesters en acht jongeren hebben de afgelopen twee jaar in wisselende samenstelling gewerkt aan de bouw van de Houten Bok. De praam is gisteren te water gelaten.

,,Zo’n houten praam bepaalde honderd jaar geleden het beeld van IJlst en was destijds hét transportmiddel”, vertelt Robert Touissaint, voorzitter van stichting De Houten Bok IJlst. ,,Die bokken werden overal voor ingezet: het vervoer van mensen, hooi en koeien. Alles ging erin.”

,,Toen wij voor onze stadswandelingen, waar ook een vaartocht bij hoort, een extra boot nodig hadden”, vervolgt Touissaint, ,,boog een studiegroepje zich over de vraag welke boot het dan moest worden. De leden verdiepten zich in de geschiedenis van het dorp en kwamen uit op de bok.”

De kosten van de bouw bedroegen 180.000 euro. Dat bedrag is bijeengebracht door gemeentelijke en de provinciale subsidies en bijdragen van sponsoren. Door er een werkervaringsproject van te maken, kon verder op de bouwkosten worden bespaard. (Friesch Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht