Friese lagere school en zeilschool Pean gaan voor schoolzeilen ondanks ambtelijk 'kastje naar de muur'-beleid

PERSBERICHT
pean_schoolzeilen2Akkrum-Nes – De Openbare School in Akkrum en de nabijgelegen zeilschool Pean hebben de handen ineen geslagen om de Friese jeugd kennis te laten maken met zeilen. Afgelopen weken zijn de leerlingen van de groepen 6 onder schooltijd 3 dagdelen aan het zeilen geweest.
De manier om dit te bereiken was veel eenvoudiger dan gedacht. Meijer van Pean: “We hebben eerst de moeilijke weg bewandeld. Er lagen contacten bij de provincie maar die verwezen ons naar het watersportverbond. Het verbond stuurde ons naar de gemeente en die stuurde ons weer naar de provincie.” Het doel is om kinderen met zeilen te laten kennismaken en niet om de ambtelijke molen te laten draaien. Daarom maken de school en de zeilschool de lijnen kort. Beide partijen zijn enthousiast en nu hebben een dikke 50 kinderen zeilles gehad. Zo simpel kan het zijn.
De watersport veroudert steeds verder en bij Pean zijn ze ervan overtuigd de toekomst van de branche staat of valt met de instroom van jeugd. “Zeilen is een exclusieve sport aan het worden. Dat was niet altijd zo. In Friesland waren de skûtsje schippers de vrachtwagenchauffeurs van vroeger. Gewoon zo snel als je kunt met een schip vol aardappels naar de stad toe zeilen. Zeilen was de gewoonste zaak van de wereld,” aldus Meijer van Zeilschool Pean.
De Friese zeilschool heeft nu een groep bereikt die anders nooit zeilt. Misschien moeten we de reactie van één van de kinderen als compliment zien: ”Zeilen is veel minder stom dan ik dacht.”
Meer informatie www.pean-zeilschool.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X